A varsói zsidó múzeum és a lengyel nacionalisták

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Dariusz Stola 2014-2019 között volt a POLIN (A Lengyel Zsidóság Múzeuma) igazgatója. Második terminusra is jelöltette magát, meg is választották, de a lengyel populista kormányzat világossá tette, hogy kinevezésre nem számíthat.

Andrzej Duda köztársasági elnök Dariusz Stola, a Polin igazgatójának magyarázatát hallgatja ((AP Photo/Czarek Sokolowski)

Stola múlt kedden bejelentette, hogy eláll a jelöléstől, másnap pedig az igazgató tanács, az adományozók és más partnerek informális csatornákon tudatták, hogy támogatják a korábbi igazgatóhelyettes, a jelenlegi ügyvezető igazgató Zygmunt Stepinski kinevezését. Nyilatkozatuk szerint ez a megoldás elfogadható lesz a kormány számára, és lehetővé teszi a múzeum függetlenségének fenntartását.

A Polin múzeum épülete és a varsói gettó emlékműve (balra) (László Mária felvétele)

A huzavona csaknem egy évig tartott, és a világ egyik legfontosabb zsidó múzeumának jövőjét fenyegette.

A múzeum a zsidóság életének ezer évét mutatja be lengyel földön, és az új lengyel demokrácia törekvését szimbolizálta a nácik által elpusztított zsidó civilizáció újjáélesztésére 1990-et követően. Két évtizedes előkészítés után 2013-ban nyitották meg, állandó kiállítását pedig 2014-ben. Azóta a populista kormány tevékenysége a demokratikus normák eltörlésére irányult, ennek volt része a Stola-ügy, a nemzetközi partnerek semmibe vevése.

A tét az: vajon mennyire lesz képes ezután az intézmény megőrizni függetlenségét, önállóan alakítani programjait.

A szerdai ülést követően Michael Schudrich lengyelországi főrabbi azt nyilatkozta: „Vereséget szenvedtünk, de talán ez kell a további építkezéshez”. Emile Schrijver, az európai zsidó múzeumok szövetsége igazgatóságának elnöke, az amszterdami zsidó kulturális negyed és múzeum vezérigazgatója kijelentette, hogy „szégyen, hogy a demokratikus folyamatot politikai opportunizmus fenyegeti.”

Schudrich főrabbi

Lengyelországban a legtöbb múzeum állami kezelésben van, a POLIN-t viszont a kulturális minisztérium, Varsó önkormányzata és egy zsidó történelmi magántársulat működteti jelentős – főleg amerikai – adományozó hozzájárulásával.

Stola neves történész, aki a múzeumot öt éven át közmegelégedésre irányította. Élvezte a liberális városvezetés támogatását a nemzeti kormány ellenében. Megbízatása 2019. februárban lejárt, Piotr Glinski kultuszminiszter pedig nem nevezte ki. Ennek oka az, hogy Stola több ízben kifejezte egyet nem értését a lengyel hatóságok politikáját illetően, ide értve a törvényhozó és végrehajtó hatalom ellenőrzését a bíróságok fölött, amit az EU bírált, vagy a Holokauszt beszédről szóló törvényt, amely az Izraellel és az USÁ-val fenntartott kapcsolatokat mérgezte. Stepinskit ekkor nevezték ki ügyvezetőnek, de a szabályok szerint mandátuma csak egy évre szól; a donorok elégedettek munkájával.

Zygmunt-Stepinski, eddigi igazgatóhelyettes, jelenleg ügyvezető igazgató (fotó: Agencja Gazeta)

A helyzet elkeserítőnek látszott számos mecénás, köztük az 1931-es krakkói születésű Tad Taube számára, aki hónapokkal az 1939. évi német invázió előtt menekült el az országból. A sikeres ingatlanbefektető San Francisco környékén él, többmillió dollárt áldozott a POLIN és más, zsidó reneszánsz projektek céljaira. A katolikus Stoláról azt nyilatkozta, hogy kiemelkedő tudós és nálánál jobb igazgatót nem tudott elképzelni; sajnálatát fejezte ki, hogy a dolgok így alakultak.

Az ABCNews cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:Andrzej Duda, Dariusz Stola, lengyel zsidóság, Polin

[popup][/popup]