Jeles András: „Auschwitz működik”

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Éjjel is játsszák az új darabot

November 1-én, csütörtökön mutatkozik be a Bálint-házban Jeles András Kossuth-díjas rendező és drámaíró új darabja, az „Auschwitz Működik”. A hatalmas érdeklődés miatt az eredetileg tervezett három előadás mellett, további két éjjeli időpontban is színpadra állítják a darabot.
Jele AJelenet az előadásból

A Kaposvári Egyetem harmadéves hallgatóival színpadra állított két és fél órás előadás három forrást használ fel. Egy gettóba hurcolt tizenéves párizsi kislány naplóját, Claude Lanzmann korszakos filmjét, a Shoah-t, valamint a SIMS számítógépes játék egy negatívba fordított változatát. Jeles András színházának tétje a könnyű stratégiai játékba oltott holokauszt-program visszaadása, melyet részben a film dialógusainak, részben a mostanában előkerült korabeli napló bejegyzéseinek dramatizálásával visz nézői elé. Szörnyű kimondani, de muszáj, s ha nincs más, a színház teszi meg: program kérdése, és „Auschwitz működik”.

Jeles András a darabról:
Jeles AJeles AndrásEgészen sajátos, egymáshoz képest meglehetősen távoli világok és dokumentumok kapcsolódnak és ütköznek össze az „Auschwitz működik” című előadásban. A színészhallgatók feladata az volt, hogy a teátrális dikció (a színházi létezés-megszólalás) nálunk ismeretlen technikáit megismerjék és használják is.

Magától értetődik, hogy ehhez szcenikai-dramaturgiai háttér és feltételrendszer szükséges – ennek megteremtése volt az én dolgom. Az úgynevezett SIMS-játék (egy virtuális világ-játék, amelyet a komputerhasználók többnyire jól ismernek) színházilag rekonstruált terében a színészek, mint virtuális lények léteznek, jönnek-mennek, sírnak-nevetnek, táplálkoznak és szeretnek; és redukált gesztusaikkal, alkalmatlan beszélőszerveikkel – a kifejezéssel próbálkoznak. Nagy kérdés, persze, hogy ezúttal miféle problémával-küldetéssel (programmal) oltotta be őket a játék tervezője. Nos, ez a „program” itt nem más, mint a holokauszt, amelynek megidézését részben a fent említett film és napló, valamint más dokumentumok dramatizálásával igyekeztünk megoldani.
Jeles2Jelenet az előadásból

A játszó személyek: Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Fábián Szabolcs, Gonda Kata, Hajmási Dávid, Horváth Anna, Móga Piroska, Mózes András, Pallagi Melitta, Sodró Eliza, Szvetnyik Kata.

Díszlet-jelmez: Pero
Zene: Melis László
Zenei munkatárs: Lukin Zsuzsa
Technika: Horváth Gábor
Rendezte: Jeles András
Az előadások helyszíne: Bálint Ház, 1065, Budapest, Révay utca 16.

Éjjeli előadások kezdési időpontjai: 2012. november 1, november 2., 22 óra 30 perc.

Jegyfoglalás, és rendelés www.balinthaz.hu weboldalon.

[popup][/popup]