Megkezdődött a Zsidó Nyári Fesztivál

Írta: MTI / Szombat szerkesztősége - Rovat: Kultúra-Művészetek

Délelőtt a budapesti Gozsdu udvarban a Klezmerész Band koncertjével és a Gouba dizájnvásárral megkezdődött a 15. Zsidó Nyári Fesztivál.

Klezmeresz
Vasárnap este a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertezik a Dohány utcai zsinagógában. A világhírű zenészek mellett fellép két kiemelkedő fiatal magyar hegedűművész, Pusker Ágnes és Pusker Júlia, valamint a klasszikus zene világának egyik legifjabb zongorista tehetsége, a nyolcéves izraeli Joav Levanon. A Dohány utcai zsinagógában Giuseppe Verdi Nabucco című operájának koncertszerű előadására kerül sor Pál Tamás vezényletével. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara.

A fesztiválhoz kapcsolódva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban ma nyílik meg az a kiállítás, amelyen Izrael legjobb gyermekkönyv-illusztrációit és zsidó kéziratokat, szertartási tárgyakat mutatnak be. Az összművészeti mustrán szeptember 4-ig fellép többek között Harcsa Veronika, a Random Trip, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Budapest Klezmer Band, a Balkan Beat Box, Horgas Eszter és Horgas Ádám, s megemlékeznek a száz éve született Örkény Istvánról, Karády Katalinról és megidézik az egykori orfeumok világát is.

A részletes program itt olvasható.

[popup][/popup]