Gyönyörű magány – Albert Camus: a pestis

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánja keretén belül, ezúttal esti programra invitáljuk Önöket a Vígszínház Házi színpadára, ahol is az irodalmi Nobel-díjas Albert Camus: A pestis című regényéből készült monodrámát tekintjük meg.
 

 

2012. február 29. szerda, 19:30 óra / Vígszínház – Házi Színpad

 


Mazsike tagoknak kedvezményes 1800 forintos jegyáron
. Az előadás után Hegedűs D. Géza színművész, a monodráma előadója és Márton László irodalomtörténész, műfordító, a darab fordítója beszélgetnek a közönséggel a darabról, a próbafolyamatról és arról, amit a kulisszák elrejtenek előlünk.

Albert Camus a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodráma feldolgozása látható a Színpadon. Egyetlen színész tucatnyi alak sorsát játssza el a pestis sújtotta Oránból. 

apestiswebre_1.jpg

Előadja Hegedűs D. Géza, zeneszerző és csellón közreműködik Márkos Albert, produkciós munkatárs Horgas Péter, rendező Dömötör András

„Ebben a darabban több szólamban hangzanak fel emberi vallomások, illetve jelennek meg magatartásformák, világszemléletek. De az a szép Camus művészetében, hogy hátra is tud lépni, vissza is tudja vonni magát, vagyis a mindenható alkotót, és nem minősíti a különböző életfilozófiákat, megnyilatkozásokat, hanem a nézőt provokálja magába nézésre, önmagával való szembesülésre. Úgy mondanám: Camus nem foszt meg senkit a maga igazságától.” (Hegedűs D. Géza)

„– Miért beszél velem ilyen haragosan, Rieux? Én sem bírtam nézni.
–Bocsásson meg, atyám. Ilyen lesz az ember, ha napi húsz órán át kell kibírnia, hogy embereket lát meghalni, akiket életre teremtettek. Vannak pillanatok ebben a városban, amikor nem érzek mást, csak lázadást.” (részlet a műből)

Időpont: 2012. február 29. szerda, 19:30 óra
Helyszín: Vígszínház – Házi Színpad
Pontos cím: Budapest XIII. ker., Vígszínház u. 5.
Jegyfoglalás: 311-6665, [email protected]
Érdemes minél előbb foglalni, mert a kedvezményes jegyek csak korlátozott számban állnak a rendelkezésünkre

 

[popup][/popup]