Mentő és Áldozat

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

 

Helyszín: Magyar Zsidó Múzeum, Budapest VII. ker., Dohány u. 2.

Időpont: 2011. január 26. csütörtök, 17:00 óra

 
Jane Haining a „budapesti skót misszió mártírja” emléke előtt tiszteletét rója le a Magyar Zsidó Múzeumban (Budapest VII. ker. Dohány u. 2.), a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Budapesti Református Skót Misszió 2012. január 26-án csütörtökön, délután 5 órától.

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, megragadva az alkalmat, szeretne megemlékezni mindazokról a keresztény emberekről, akik nem tudtak tétlenek maradni a vészkorszak hónapjaiban, s dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidók tízezreit mentettek meg, rejtekhelyeken bújtatva, valódi vagy hamis iratokkal ellátva őket.

A skóciai Dunscore faluból származó Jane Haining 35 évesen került Budapestre a Skót misszió által fenntartott leányotthon nevelőnőjeként. A második világháború kitörésének hírére, amely cornwalli nyaralása közben érte, azonnal Budapestre utazott, hogy a gondjára bízott lányokat tovább gondozza. Magyarország 1944 márciusi német megszállásakor sem volt hajlandó hazautazni és tovább folytatta munkáját.

A németek áprilisban kémkedés és zsidókkal érintkezés vádjával letartóztatták. Előbb a Fő utcai börtönben tartották fogva, majd Kistarcsára vitték, innen szállították májusban másokkal együtt egy marhavagonban Auschwitzba. Ott júliusban egy gázkamrában megölték.

1997-ben a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott emlékének. Jane Haining emlékét máriaüveg-ablak örökíti meg a glasgow-i Queen’s Park templomban és emléktábla a Dunscore-i templomban.

A megemlékezésen közreműködnek:

Right Reverend David Arnott a Skót Egyház Zsinati elnöke, Dr. Peremiczky Szilvia, a Zsidó Múzeum igazgatója; Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont Igazgatója; Kirschner Péter, a Mazsike elnöke. Kéri György skót dudán, Szentkirályi György gitáron játszik.

[popup][/popup]