Grecótól Rippl-Rónaiig, kiállítás látogatás tárlevezetéssel

Írta: Nemes Marcell, a mecénás m?gy?jt? - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Mazsike Művészetet Kedvelők Délutánja ezúttal a Szépművészeti Múzeum az El Grecótól Rippl-Rónaiig című tárlatát tekinti meg. A kiállításon Németh István a kiállítás kurátora segít bennünket eligazodni a csodálatos alkotások között.

 

2011. november 18. péntek, 16:00 óra

elgrecotol_illusztracio_1.jpgA 20. század első felének egyik legjelentősebb művészetpártolója előtt tiszteleg a budapesti Szépművészeti Múzeum El Grecótól Rippl-Rónaiig – Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című időszaki kiállítása.

Jánoshalmi Nemes Marcell (1866-1930) Klein Mózesként látta meg a napvilágot egy szegény zsidó család sarjaként, aki a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés egyik legjelentősebb, s egyben legellentmondásosabb figurája volt, akinek nagyszabású műgyűjtői és mecénási tevékenysége már életében legendává vált. Pályafutása során értékes műtárgyak egész sorát, többek között El Greco Bűnbánó Magdolnáját, vagy Mányoki Ádám nemzeti ereklyének számító Rákóczi-portréját ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak, de számos más hazai, illetve külföldi intézménynek is adományozott, így az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak, sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is. Kizárólag magyar festményekből álló, nyolcvandarabos kollekciójának adományozásával 1911-ben alapítója volt a Kecskeméti Képtárnak.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása elsősorban Nemes Marcell nagyvonalú mecénási tevékenységének kíván emléket állítani, a különböző hazai és külföldi múzeumok, illetve magángyűjtemények anyagából válogatott összeállítás a híres „marchand amateur” egykori műgyűjteményének sokszínűségét és gazdagságát is jól érzékelteti. A több mint 120 műalkotást felvonultató tárlat anyagában éppúgy szerepelnek antik vázák, középkori szobrok vagy régi olasz és németalföldi mesterek elsőrangú alkotásai, mint különböző korokból származó értékes iparművészeti tárgyak, a gyűjtő otthonainak hangulatát megidéző, enterieur-szerű elrendezésben.

 

elgrecotol_illusztracio.jpg

Bemutatjuk Nemes egykori Greco-kollekciójának féltett darabjai mellett a 19-20. századi magyar képzőművészet emblematikus alkotóinak, többek között Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Uitz Béla, Kernstok Károly és Vaszary János műveit. Az egykori hatalmas gyűjtemény Nemes halála után szétszóródott, világhírű képei ma különböző múzeumok, többek között a párizsi Orangerie, a berlini Gemäldegalerie vagy a londoni Tate anyagát gazdagítják.

A látogatók még a művészi ambíciókat tápláló Nemes Marcell saját alkotásával is megismerkedhetnek a kiállításon.

Időpont: 2011. november 18. péntek, 16:00 óra
Helyszín: Szépművészeti Múzeum
Pontos cím: Budapest XIV. ker., Dózsa György út 41.
Jelentkezés és  információ: 311-6665, [email protected],
Részvételi díj tárlatvezetéssel, 6-26 év valamint 62-70 között 1200 forint, egyéb esetben 2100 forint. 70 év felett díjtalan.
A tárlatvezetést a Mazsike biztosítja.

 

[popup][/popup]