Hanuka 21 חנוכה

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Budapesten, a Design Héten mutatkozik be az Eightdays Design első
munkája, a Hanuka 21 חנוכה. Az alkotócsoport célja, hogy a kortárs
design és tárgykultúra progresszív szemléletével újraértelmezzék a zsidó
liturgia hagyományos tárgyi elemeit.

 

forrás: est.hu

A mai magyar zsidóság közösségi öndefiníciója nem a kulturális vagy hitbéli hovatartozás hagyományain nyugszik, még mindig erősen traumatizált a holokauszt emlékétől. Ennek lenyomataként a magyarországi kegytárgyak között nehezen találunk igazán korszerűt vagy design szemléletűt. Az Eightdays Design alkotócsoport ezen szeretne változtatni, a hazai judaika-tervezés műfaját újraélesztve, és egy mozdulattal beletolva a progresszív design nemzetközi folyamatába. Első alkotásuk is ennek a munkának az origója – a hanuka ünnepének szimbóluma, a hanukai menóra.
 
A menóra egy speciális mécsestartó, a zsidóság egyik legrégebbi jelképe, mely az i.e. 2. század közepén vált a szabadulás jelképé, amikor egy maroknyi zsidó lázadó visszafoglalta szentélyét a hellenizmust erőszakkal terjesztő szír-görögöktől. A lázadók, miután győzelmet arattak a görögök felett, megtisztították a szentélyt, és újból felavatták azt. Azonban mindössze egy napra elegendő rituálisan tiszta olajat találtak, amellyel meggyújthatták volna a szent mécsestartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de a hagyomány szerint ekkor csoda történt, és az egy napra elegendő olaj nyolc napon át táplálta a lángot. A szabadulás örömünnepét hanukának nevezték – ez héberül „felszentelést” jelent -, amelynek az olaj apró csodája vált később ikonikus jelképévé.

A lángot a „szolgagyertyával”, azaz samesszal gyújtják meg, amely az ünnepi gyertyák mellett ég végig. Így az első nap két gyertya, a következőn három ég, majd tovább növekszik a lángok száma az ünnep utolsó estéjéig, amikor mind a nyolc gyertyát és a szolgagyertyát is meggyújtják. A gyertyákat soha nem oltják el, azok minden este teljesen leégnek. Magát a gyertyatartót jól látható helyre teszik, ahol a gyertyalángok hirdetik a csodát. Ezt a speciális kilenc ágú gyertyatartót, amelybe a nyolc ünnepi gyertyát és a meggyújtásukra való további „szolgagyertyát” helyezik, közismert nevén hanukiának nevezik. A hagyományos hanukai gyertyatartó lineáris felépítésű, amely formavilágában az ún. menóra, a lerombolt jeruzsálemi templom gyertyatartójának formáját idézi meg.
 
A zsidó tárgykultúrában — az emberábrázolás tilalma miatt is — a hanukai gyertyatartó tervezése ikonikus és megtisztelő kihívás a művészeknek. Az Eightdays Design alkotócsoport, név szerint Kecskés Orsolya, Hajdu Eszter, Égi Marcell és Darányi András kiállítását most a Filter Galériában, a Design Hét 2011 rendezvénysorozat keretein belül tekinthetjük meg szeptember 30. és október 22. között.

 

[popup][/popup]