Zsidó Nyári Fesztivál 2011

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Klasszikusok, operaslágerek, szefárd dalok és klezmer a Dohány utcai zsinagógában

 


augusztus 27 – szeptember 5.

A Zsidó Nyári Fesztivál fő helyszíne továbbra is a páratlan szépségű Dohány utcai zsinagóga, ahol augusztus 27-én rendhagyó éjszakai koncerttel kezdődik idei az idei fesztivál. Este tíz órától a kiváló izraeli harmonikás csapat, az Adler Trió valamint Illényi Katica és a Cseke Quartet adnak koncertet.

Augusztus 28-án a New York-i Metropolitan fúvós együttese, a The Metropolitan Opera Brass of  New York nyitja meg a fesztivált. Ők első alkalommal lépnek fel Európában és koncertjük vendége a kiváló francia zongoraművész, Francoise de Clossey lesz. Programjukban többek között Debussy, Lehár és Bernstein művek hangzanak el.

Több szempontból is páratlan koncertre kerül sor augusztus 29-én, a Dohány utcai zsinagógában, ahol világzene kelet-európai sztárjai, Lajkó Félix, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és Marko Markovic adnak közös koncertet.

A nem mindennapi csapatnak megfelelően a produkció is teljesen egyedi lesz. A programban helyet kap mindnyájuk egyéni művészete, zenéje, ebből hoznak létre egy improvizációkkal tűzdelt izgalmas hangzásvilágot. Gyakorlatilag új műfajként jelenik meg tolmácsolásukban, amely magában foglalja a magyar és a balkáni népzene motívumait, valamint a cigányzene elemeit.
 

[popup][/popup]