A piros bicikli

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Éva és Lilla soha nem találkoztak, nem ismerték egymást. A sorsuk most mégis összefonódik, hiszen oly sok közös volt bennük. 

Színdarab 1 felvonásban Heyman Éva és Ecséri Lilla naplója nyomán

 

Például mind a ketten gyerekek voltak, mindketten naplót vezettek, mind a ketten nagyon de nagyon szerettek élni, és mindketten átélték a holokauszt borzalmait. Ecséri Lilla és Heyman Éva kézzel írott naplója nyomán két sors elevenedik meg a …színpadon. Lilla 16 éves, Éva alig 13, Lilla színésznő szeretett volna lenni, Éva csak élni akart. Az időből és térből kiemelt történet döbbenti rá a nézőt, hogy mindaz, amit a színpadon látunk, s mindaz, ami elhangzik, valóság volt, felfoghatatlan irrealitása ellenére is megtörtént, s milliók sorsát pecsételte meg.

A piros bicikli az elrabolt gyermekkor szimbóluma.

Èva : Gesler Lili
Lilla: Szoták Andrea
Jelmez: Tordai Hajnal
Szaktanácsadó: Karsai László történész
Rendezte: Radó Gyula

Megrendítő volt a téma és az előadás. Feleségem, aki a két kislányhoz hasonlóan szintén gyerekfejjel élte át a háború borzalmait, rendkívüli mértékben a hatása alá került a történetnek, hiszen saját életének egy darabját hallotta és láthatta viszont a színpadon. Nagyon ajánlatos, különösen az ifjúság számára, hogy megismerkedjen “A piros bicikli” című színdarabbal. Fontos, hogy elhiggyék; mindaz, ami Évával és Lillával megtörtént, valóság volt, és nem a képzelet szüleménye. Lássák minél többen és okuljanak belőle!” (Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi)

 

[popup][/popup]