Nyitott Zsidó Emlékek Budán

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A nap során az érdeklődők egy budai zsidó temető és két budai zsinagóga meglátogatásával ismerkedhetnek a zsidó vallással, a zsinagógák berendezési tárgyaival és építészeti világával Szegő Dóri kalauzolásában a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

 

11:00 órától
„A sírkövek Kelet felé néznek”
Séta a Budapesten fellelhető legrégebbi ortodox zsidó temetőben, ahol megtekintjük a különleges Kohanita ösvényt, a héber feliratú sírokat, híres emberek síremléket. A temetőben csak fővárosi lakosok nyugszanak, ezért a sírkert sajátos keresztmetszetét adja a régi Budapest izraelita polgárságának.
Találkozás a temető bejáratánál (Budapest XII. ker., Csörsz u. 55.)

14:00 órától
A Frankel Leó utcai Zsinagóga
A zsinagógát udvarbelső beépítésével Fellner Sándor alakította ki, felszentelésére 1888. augusztus 8-án került sor. A zsinagóga köré emelkedő bérházat úgy építették, hogy a templom ne puszta falsíkok közé kerüljön, hanem mindkét oldalról függőfolyósok határolják, ahonnan a zsinagógára tekintve különösen hangulatos, misztikus kép tárul elénk. Ma a Frankel zsinagógába jár a város egyik legaktívabb, legfiatalosabb közössége.
Pontos cím: Budapest II. ker., Frankel Leó u. 49

16:00 órától
Újra zsinagóga az óbudai zsinagóga
A régen „Zsidó utcának” is hívott Lajos utca zsinagógája századfordulós Budapest egyik első zsinagógája, és a pestinél hamarabb alakult óbudai zsidó közösség életének színtere volt. Óbudán már jóval a pesti zsidóság századfordulós felvirágzása előtt, az 1730-as évektől éltek zsidók, a Zichy grófok birtokán. A századelőn több híres zsidó család is az óbudai hitközség tagja volt, mint a kékfestő, textiliparos Goldbergerek. A mai zsinagóga elődje 1767-69-ben épült, egy római épület alapjaira. A Landherr András tervei alapján klasszicista stílusban épült új zsinagógát az 1820-as években avatták.
Pontos cím: Budapest III. ker., Lajos u. 163.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A programon a részvétel díjtalan!

© Mazsike 2010 / www.mazsike.hu
 

[popup][/popup]