Roma holokauszt – porrajmos emléknap – Tűzraktér

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A porrajmos magyarul roma holokausztot jelent. A porajmos vagy porrajmos (ejtsd: porajmosz) kifejezés a cigány nyelv egyik balkáni dialektusából származik, eredeti jelentése „elpusztítás, elnyeletés”.
 

 

A Harmadik Birodalom a cigányság körében is tartott etnikai tisztogatást a II. világháborúban. Az áldozatok számát nehéz megbecsülni, mert a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg. Becslések szerint a porrajmos áldozatainak száma 200 000-től 2 000 000-ig terjedhet.

Augusztus 2-án, hétfőn, a Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira, az Auschwitz-Birkenauban elpusztított romákra, s velük együtt a porrajmos valamennyi cigány áldozatára.

A nemzetközi foglalt házak hangulatát felidéző Tűzraktér egy 5300 négyzetméteres régi műemlék iskolaépület, ahol ma próbatermek és műtermek működnek. Ezen a napon a házban alkotó művészeink tartanak izgalmas foglalkozásokat 6-14 éves gyerekeknek. A megemlékezés alkalmából vidéki roma családokat is vendégül látunk.

15.00-19.00

A bélaműhely karmesterverseny elnevezésű produkciója három egymást követő részből áll.

Az első részben a zenészek megszólaltatják a hangszereiket , így a közönség és a közönség soraiban helyetfoglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról.

A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket  kérdezősködhet elkészítésükről , anyagukról megszólaltatási lehetőségeikről .
Ebben a részben lehet feliratkozni a versenyre.

A harmadik rész a karmestereké.

A jelentkezők előzetes instrukciók nélkül ,spontán módon mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Az első három helyezett eszmeiértékes ajándékot kap.

Főbb hangszereik: biciklidob, technoteknő, gettómarimbula, biciklikormánytilinkó, hang-burgerek, gigantocyplis, nagy sándor pajzsa és billentyűzetshaker.

 

15.00-19.00 Gyöngyfűzés (Fazekas Ildikó)

17.00-19.00 Playback-színházi gyermekelőadás (Józan Babák Klub Playback-színháza) Az előadást vezető „játékmester” felkéri a gyerekeket, hogy meséljék el hangulataikat, álmaikat, fantáziáikat, személyes történeteiket. A jelentkezők által elmondottakat a színpadon lévő rögtönzők azonnal lejátsszák, egy-egy jelenet keretében, amit élő zene kísér.

A RECYCLING ALKOTÓSAROK-ban mindenki különleges anyagok felhasználásával egyedi holmikat tervezhet magának.

ZENEOVI GYEREKEKNEK a basszuskulcs szervezésében – Ha szeretnél belecsöppenni a zenészek világába, kipróbálni hangszereket, eksztázisba dobolni magad, akkor gyere a zenés házibuliba.

– 17.00-19.00 A FRENÁK PÁL TÁRSULAT két táncosa, Jartner Emese és Feicht Zoltán tart egy-egy órás kortárs táncórát gyerekeknek. Újfajta mozgásformák, akrobatika!

-19.00 ROMANO GLASZO NÉPZENEI EGYÜTTES és GYERMEKKÓRUSA
A 4 felnőtt és 7 gyermek tagot számláló Romano Glaszo (Cigány Hang) a maguk által feldolgozott magyarországi, spanyol, balkáni, orosz és román cigány népdalokkal és táncokkal alapozza meg az est hangulatát.

 

Közreműködik: Kalász Borcsa – tánc; Kalász Tamás – nagybőgő; Kalász Máté – hegedű; Lakatos Sarolta – tánc, ének; Lakatos Gyurika – tánc, ének, dob, gitár; Lakatos György – ének, gitár.

A zenekar gyermekkórusának tagjai: Nagy Dóra, Dénes Patricia, Dénes Edina, Varga Luca, Lakatos Sarolta, Lakatos György Csutka, Prekopa Laura

 

A rendezvény ingyenes!

 

[popup][/popup]