Időutazás a Budai Várban, a középkor zsidó emlékei nyomában

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánján ezúttal egy különleges helyszínt látogathatnak, meg az érdeklődök! Jöjjön el velünk, és fedezze fel tárlatvezető segítségével a nemrég újonnan megnyitott középkori zsidó imaházat a Budai Várban. 

 

2010. június 24. csütörtök, 16:00 órától

A budavári Táncsics Mihály utca 26. sz. lakóházának földszintjén látható a budai zsidóság későközépkori és török kori lakónegyedének – az egykori Zsidó utcának – a XIV. század végén épült imaháza.

A déli oldalán gótikus pillérrel osztott, az északi oldalon a nők egykori imahelyének keretes ablakát őrző boltozott imaterem 1964-ben, az épület műemléki kutatása során került feltárásra majd azt követően helyreállításra.

A kutatás nyomán láttak napvilágot a terem falain fennmaradt XVII. századi zsidó feliratok és ábrázolások is.

A XIII. századi zsidónegyed a mai Szent György utca (akkor Zsidó utca) nyugati oldalán, a hajdanán Zsidó kapunak nevezett Fehérvári kapu szomszédságában alakult ki. Temetőjük a hely lábánál, a mai Pauler-Algút és Roham utcák határolta területen feküdt. E temetőből számos középkori sír került elő, közülük a legkorábbi 1278-ból származik.

A korai zsidónegyed 1360-ban szűnt meg, amikor I. Lajos király vallásos türelmetlenségből elűzte a zsidókat, és házaikat keresztény főembereknek adta. Nem sokkal később, 1364-ben a zsidók ismét visszatérhettek Budára, és ekkor alakult ki új lakónegyedük a mai Táncsics Mihály utca két oldalán. Első itteni zsinagógájukkal (Táncsics M. u. 26.) szemben 1461-re felépítették a nagy-zsinagógát, mely 1686-ban pusztult el. A nagyszabású, pompás templom jelentős maradványait 1964-ben tárta fel Zolnay László, a Budapesti Történeti Múzem régésze, a Táncsics Mihály utca 23. sz. ház kertjében.

A technikai okokból visszatemetésre került épületmaradvány újra feltárása és bemutatása szerepel a Várnegyed Általános rendezési tervében. Ennek megvalósulásáig a “kis zsinagóga” kiállításán látható a “nagy zsinagóga” rekonstrukciós képe, remek késő gótikus záróköve, és ennek a háznak udvarán helyezték el hatalmas pilléreinek kiemelt köveit is.

Időpont: 2010. június 24. csütörtök, 16:00 óra
Pontos cím: Budapest I. ker., Táncsics Mihály utca 26.
Telefonszám: +36 (1) 225-7816
Belépődíj: felnőtt: 600 Ft, diák: 300 Ft
BTH kártyával: felnőtt: 480 Ft, diák: 240 Ft.

 

[popup][/popup]