Di Naye Kapelye – „Traktorist”

Írta: Közrem?ködik: Técs?i Banda - Rovat: Kultúra-Művészetek

Ezen a koncerten a közép-európai zsidó és a máramarosi ruszin zene találkozik. A New York-i születésű Bob Cohen vezette Di Naye Kapelye (magyarul: „Az új zenekar”) a régi idők jiddis dalait eleveníti fel, méghozzá úgy, ahogyan azt idős zsidó és cigány zenészektől tanulták el. 

 

2009. október 1. csütörtök 19:0 óra

 

Repertoárjuk egyaránt tartalmaz magyar, román, moldvai jiddis dalokat és tradicionális haszid zenét, s koncertjeiken a tánc, az ünneplés, az emlékezés is megjelenik a dalokon keresztül. S hogy a tradicionális zene ma is mennyire élő lehet, arra bizonyíték, hogy a Di Naye Kapelye egyaránt nagy sikerrel játszik alternatív klubokban, zsidó esküvőkön és más zsidó ünnepeken.

Zsidó dallamok a Técsői Banda játékában is szerepelnek, akárcsak orosz, román, cigány és magyar dalok. A Tisza felső szakaszán fekvő Técső és környéke legismertebb zenekara esküvőkön, temetéseken és a ruszinok jeles ünnepein játszik. A Csernavec tesvérek – a zenekar harmonikása, cimbalmosa és dobosa – a neves helyi cigányzenész dinasztia leszármazottai. Az együttes olyan „egzotikus” hangszerekkel dolgozik, mint a bajan (gombos harmonika), a nyakba akasztható kiscimbalom és a plonka, azaz egy műanyag lapocska, amelyet a dobos a fogsora és az ínye közé szorítva amolyan levélsípként szólaltat meg, dallam és ritmus játszására is.

Di Naye Kapelye:
Bob Cohen – hegedű, ének, koboz, dob, tölcséres hegedű, csimpoly (moldáviai duda); Yankl Falk – ének, klarinét; Fekete (Puma) Antal – kontra, dob; Kozma (Kosztya) Gyula – nagybőgő; Pribojszki Ferenc – cimbalom, kaval, dob
Vendég: Barta János – klarinét

Técsői Banda:
Joszip Csernavec Georgijovics ‘Jóska’ – gombos harmonika; Mihailo Csernavec Jurijovics ‘Misu’ – kiscimbalom; Jurij Csernavec Olexandrovics ‘Júra’ – dob, plonka, doromb, ének; Ivan Popovics Mikolajovics ‘Iván’ – hegedű; Petro Babics Sztyepankovics – hegedű, ének

Időpont: 2009. október 1. csütörtök, 19:00 óra
Helyszín: Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
Pontos cím: Budapest IX. ker., Komor Marcell u. 1.
Jegyárak: 1500.- 2900.- 3600.- Ft

 

[popup][/popup]