Szefárd varázs – Palya Bea estje a Dohány utcai zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Évek óta kedvenc lemezeim Ruth Yaakov szefárd albumai, a Shaatnez, és a Ziara. Ruth Yaakov sok dalát Berta (Bienvenida) Aguadotól, egy Törökországban élő, majd Izraelbe költöző kiváló énekes asszonytól tanulta, aki ennek a dalkincsnek és a török énekstílusnak nagyon jó ismerője. A tőle gyűjtött dalokat, az ő egyszál-hangját tartalmazó albumot pedig egy óriási lemezboltban „véletlenül“ emeltem le a polcról, sokezer lemez közül.

 

A Zsidó Nyári Fesztivál programjából ajánljuk

 

palyabea.JPGEz a három anyag azóta is izgat. Mint ahogyan mindig ezt a a török-görög-bolgár, valamint a kis-ázsiai térséget tartottam az egyik leggazdagabb zenei gyűjtőhelynek. Annyi különféle nép keveredik ott, mindegyik a maga zenéjének csodálatos hangzásával, hangszereivel, énekmódjával, gazdagon díszített dallamaival, ritmusaival.

A Spanyolországból idemenekült zsidóság egy másik kincses hely, az Ibériai-félsziget zenei világát hozta ide. A szefárd zene számomra a kultúrák párbeszédének szimbóluma is. Ez a dalhagyomány leginkább a nők hangján él tovább, és a témái is leggyakrabban női témák: esküvő-házasság, női feladatok, valamint balladák, ünnepi dalok.

Ezekből válogattam néhányat.  Az énekhang mellé kobzon Bolya Mátyás, ütőhangszereken Dés András játszik, aki játékos provokálásával, alázatos, finom kísérő-ritmusaival, földszagú groove-jaival, keleti ütőhangszereivel nagyon izgalmas zenésztárs.“ (Palya Bea)

Közreműködnek:
Palya Bea – ének, Dés András – ütőhangszerek, Bolya Mátyás – koboz, ud, citera

Időpont: 2009. augusztus 30. vasárnap, 19:00 óra
Helyszín: Dohány utcai zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. ker., Dohány u. 2.
Jegyárak: 3500, 4200, 5700, 6900 Ft.
További információ

[popup][/popup]