Zsidó Nyári Fesztivál 2009 – A Toleráns Együttélés Fesztiválja

Írta: Augusztus 30. és szeptember 7. között rendezik meg Budapesten, új helyszíneken a XII. Zsidó Nyári Fesztivált. - Rovat: Kultúra-Művészetek

Augusztus 30. és szeptember 7. között rendezik meg Budapesten, új helyszíneken a XII. Zsidó Nyári Fesztivált.
 

 

Ebben az évben több fontos évfordulóhoz is kapcsolódik az Izraeli Filharmonikusok koncertje, hiszen szeptemberben ünnepelik a Dohány utcai zsinagóga megnyitásának 150 éves évfordulóját, továbbá a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok megújulásának 20 éves évfordulóját.

Programok között több olyan koncert is található, amely a szefárd zenekultúra világába ad betekintést. A cél az, hogy a balkáni, spanyol, indiai, bolgár és török hatások által is gazdagított zsidó zenét bemutassák, hiszen a zsidóság évszázadokon keresztül, a világ minden tájára szétszóródott..

A Dohány utcai zsinagóga nyitó koncertjén, augusztus 30-án Szefárd varázs címmel hallhatják Palya Bea estjét, amelyen a nemzetközi hírű fiatal énekesnő első alkalommal mutatja be spanyol, bolgár és török szefárd dalokból összeállított új műsorát olyan kiváló muzsikusokkal, mint Dés András és Bolya Mátyás. Az est programját a művésznő a XII. Zsidó Nyári Fesztiválra állította össze.

Igazi különlegesség lesz Timna Brauer és az Elias Meiri Ensemble koncertje szeptember 2-án.

Ausztriából érkezik hozzánk az izraeli származású énekesnő, Timna Brauer, aki Dalok Jeruzsálemből című estjével számíthat komoly érdeklődésre.

Augusztus 31-én a mediterrán dallamok kedvelőit várják Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate koncertjére. A kiváló kubai származású énekesnő együttesében olyan muzsikusok játszanak, mint Babos Gyula, Winand Gábor és Szakcsi Lakatos Béla.

Szeptember 1-jén rendhagyó, balkáni zsidó dallamokból összeállított programmal lép fel a Dohány utcai zsinagógában a Nikola Parov Quartett. A koncert másik vendége Illényi Katica lesz, aki a klezmer és jazz világából ad ízelítőt.

Hagyományokat megtartva, természetesen sokak kedvence, a Budapest Klezmer Band sem fog hiányozni a programból. Szeptember 3-i koncertjük vendége ezúttal a kiváló roma és zsidó muzsikusokból néhány éve alakult Judrom együttes és Klein Judit lesz.

Az állandó programok közé tartozó kántorkoncert helyszíne idén a frissen felújított budai körzet Frankel Leo utcai zsinagógája lesz. A kántorkoncert, amelynek sztárvendége Shai Abramson, az izraeli hadsereg főkántora, egyben a kívül belül megfiatalított zsinagóga ünnepi megnyitója is lesz. Az esten fellép még Fekete László főkántor és Zucker Imanuel, zongorán közreműködik Neumark Zoltán.

Jiddis tangó, flamenco és jazz az Uránia Filmszínházban
Állandó sztárvendége a fesztiválnak, Horgas Eszter fuvolaművész idén Astor Piazzolla műveiből válogat. A népszerű argentin harmonikás és zeneszerző műveit és a zsidó tradicionális zenéket komponálta alkotó társaival együtt, egy igazi, szenvedélyes koncertté. Az esten hallható lesz többek között a Double Concerto, a Milonga, a Libertango és a Fugata is.

A latin ritmusok kedvelőinek.

A tánc rajongóinak az izraeli flamenco csapat, a Compas Dance Company ígér különleges élményt. Az együttes 1995-ben alakult Michal Natan flamenco táncművész és koreográfus vezetésével. Szeptember 3-án Dávid király és Bat-Sheba történetét mesélik el a flamenco nyelvén. Az előadás a flamenco és a neoklasszikus balett elemek kombinációjára épül.

A nosztalgiázni vágyóknak két koncertet is szívesen ajánlunk..
Szeptember 2-án A Retro Dívák címmel először lép fel együtt a három kivételes hangú énekesnő, Bódy Magdi, Falusi Mariann és Rácz Kati. Közreműködik ifj. Rátonyi Róbert és együttese. Különleges műsorukban világhírű jazz melódiák és felejthetetlen régi magyar filmslágerek egyaránt felhangzanak.

Szeptember 5-én a magyar filmek legendás díváját, Karády Katalint idézi elénk Szalóki Ági
A vágy muzsikál című estjével. Talán kevesen tudják, hogy a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet humanitárius tetteiért 2004-ben a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak.
 

[popup][/popup]