Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939

Írta: Magyar Nemzeti Galéria - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánján ezúttal a Varsói Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményének közös kiállítására látogatunk el.
 

 

2009. június. 11. csütörtök, 15:00 óra

 

A kiállítás kiemelkedő lengyel, Wladyslaw Skoczyla, Edmund Bartolomiejczik, Stanislaw Ostoja-Chrostowski, Tadeusz Cieslewski, Stefan Mrozewski, és magyar grafikusok, Uitz Béla, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Molnár-C. Pál, mintegy 200 műalkotásán keresztül ad áttekintést a húszas, harmincas években párhuzamosan érvényesülő különböző tendenciákról, melyek a 20. század történelmi megrázkódtatásokban gazdag időszakáról tanúskodnak. A látogatók találkozhatnak a sokszorosított grafika legkülönbözőbb technikáival, fa és linóleummetszettel, rézkarccal, litográfiával.

művészetetkedvelők_amalfi.jpg 

A kiállítás elsősorban azoknak szól, akik érzékenyek a grafika intim, részletszépségekben és árnyalatokban gazdag műfajára, de joggal számíthat azokra is, akiket érdekel a lengyel táj, a lengyel irodalom és történelem.

Az aktualitásokra más művészeti ágaknál gyakran közvetlenebbül reagáló, a festészet, a könyvművészet és a populáris műfajok irányába egyaránt nyitott grafikának fontos szerep jutott ebben az időszakban. Kiállításunk nem a művészeti irányzatok bemutatásán alapul, és nem törekszik a tárgyalt időszak teljes körű feldolgozására. A munkákat témák, művészeti problémák szerint csoportosítva inkább azt érzékeltetjük, hogy mit ragadott ki a sokszorosított grafika a kor által felvetett kérdésekből, és hogyan válaszolta meg őket. Az egyes témákon belül nyomon követhetők a korszak különböző irányzatai, az expresszionizmus, a konstruktivizmus, a neoklasszicizmus, a verizmus, az art deco és a szürrealizmus, illetve ezek egyéni variációi és keveredései is.

A tárlatot a kiállítás kurátora, Bakos Katalin mutatja be.

Részvételi szándékát kérjük, jelezze e-mailes elérhetőségünkön: [email protected], vagy hétköznap a délutáni órákban a 311-66-65-ös telefonszámon

 

Találkozás a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáránál 14:45 órakor.

 

Részvételi díj tárlatvezetéssel:
Diákoknak 800 Ft., 62 év fölött 400 Ft., 70 év fölött ingyenes.
Időpont: 2009. június 11. csütörtök, 14:45 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria
Pontos cím: Budapest I. ker., Szent György tér 2.
Információ: 311-6665

 

[popup][/popup]