Az impresszionizmus sodrában – Magyar festészet 1830-1920

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánján ezúttal a Kogart Ház kiállítását tekinti meg, melynek témája az impresszionista magyar festészet.
 

 

Művészetet Kedvelők Délutánja

 

A művészettörténetben új fejezet a francia impresszionisták festészete, amely utat nyitott az évszázadokon átívelő akadémizmussal szemben a modern művészetnek. A szabadban való festés, a festmények atmoszférikus, fénnyel telített képi világa együtt járt a kötetlenebb témaválasztással.

művészetetkedvelők_délutánja.jpg 

A 2009 áprilisában nyíló új időszaki kiállítás a magyar festészetnek ezt a vonulatát szeretné megismertetni a közönséggel. A 19. század és a 20. század első évtizedének azokat a hazai törekvéseit mutatjuk be, amelyek kapcsolatba hozhatók a Franciaországból kiinduló impresszionista és plein air festészettel.

A magyar művészetnek ez az izgalmas fejezete bemutatja az előzményeket is a 19. század első feléből Barabás Miklóstól id. Markó Károlyig.

A kiállításon a magyar plein air olyan festőóriásai sorakoznak fel, mint Szinyei Merse Pál, Paál László, Munkácsy Mihály és Mednyánszky László. A nagybányai művésztelep új festőiségű törekvései, a szolnoki iskola művészeinek munkái mellett, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Csók István és a magyar festészet számos más kiemelkedő művészének alkotásai új megközelítésben kerülnek egymás mellé e falakra. (www.kogart.hu)

A kiállításon Mészáros Zsolt tárlatvezető segít bennünket eligazodni az impresszionizmus sodrában.

Részvételi szándékát, kérjük jelezze a [email protected] e-mail címünkön, vagy hétköznap a délutáni órákban a 311-6665 telefonszámon.

Találkozás a Kogart Háznál 14.30 órakor

Időpont: 2009. május 14. csütörtök, 15:00 óra
Helyszín: Kogart Ház
Pontos cím: Budapest VI. ker., Andrássy út 112.
Információ: 311-6665

Részvételi díj tárlatvezetéssel:
Felnőtteknek 750 Ft, nyugdíjasoknak és diákoknak 350 Ft.

 

[popup][/popup]