P.Howard – Rejtő Jenő legendás élete

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Művészetet Kedvelők Délutánján ezúttal a Magyar Zsidó Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös P.Howard – Rejtő Jenő legendás élete című kiállítását tekintjük meg tárlatvezető segítségével.
 

 

Művészetet Kedvelők Délutánja

 

A Rejtő Jenő (1905-1943) emlékét megidéző tárlat több szempontból is rendhagyó. Először is témáját tekintve, mert aligha akad magyar író, akit kevésbé tudnánk elképzelni a jobbára magasztos és komoly témákra szakosodott múzeumokban. Ezért aztán a több közgyűjtemény összefogásával született projekt szokatlan módon közelíti a Rejtő-jelenséget.

rejtőjenő.jpg 

A hagyományos rész korabeli plakátokkal, színlapokkal, fotókkal és kávéházi enteriőrrel idézi meg a ’30-as évek pesti hangulatát, s benne Rejtő Jenőt, a sikeres színpadi és kabarészerzőt, az író alkotótársait, a kor színházi világát.

Rejtői szellemben fogant a kiállítás látványos – olykor szándékoltan giccsbehajló – része, melyben a ponyvaregényekből ismerős helyszínek (matrózkocsma, dzsungel stb.) és figurák keltik életre az író utánozhatatlan humorú világát. E kiállítás-paródiában a „ponyvakirály” világának fiktív relikviái, áldokumentumai frappáns idézetekkel fűszerezve kalauzolják a látogatót.

A Rejtő-univerzum mindeddig sikeresen ellenállt a filmesek kísérleteinek, az író képi világát leginkább a képregény műfaja tudta megragadni, melynek sikerültebb darabjaiból szintén kapunk ízelítőt.

Ugyanakkor a jónevű animációs rendező, Varsányi Ferenc az utolsó teremben e kiállítás alkalmából készített animációs dokumentumfilmmel tiszteleg az író előtt (egész pontosan egy „animációs dokumentarista legendáriummal”). A Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak… című, lehetetlennek tűnő vállalkozásban 2 rajzfilm-figura (Csülök és Tuskó Hopkins – ők egyébként „romlatlan valójukban” a kiállításban is fölbukkannak) idézi föl 25 percben Rejtő Jenő életét, stílusosan egy füstös csapszékben.

Rejtő Jenő kéziratos hagyatékát a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

Részvételi díjak tárlatvezetéssel: 600 forint.
Találkozás a Magyar Zsidó Múzeumnál,
a Dohány utcai zsinagóga előtti téren, 15:45 órakor.

 

Időpont: 2009. április 23. csütörtök, 16:00 óra
Helyszín: Magyar Zsidó Múzeum,
Pontos cím: VII. Budapest, Dohány u. 2.
Információ: 311-6665
E-mail: [email protected]

 

[popup][/popup]