Korunk nagy elméi: A rendszerváltás élménye

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Beszélgetés a rendszerváltásról, illetve az aktuális politikai, társadalmi és emberi problémákról.

 

Estünk érdekessége, hogy a meghívott vendégek beszélgetnek-vitatkoznak egymással és a közönséggel a rendszerváltás óta eltelt időszak legfontosabb problémáiról, kifejtik (a közönség is kifejtheti) véleményüket a társadalom, a gazdaság, illetve a politika legaktuálisabb (legégetőbb) kérdéseiről.

Egy ismerősi, baráti köröket összehozó és a köztük lévő kommunikációt segítő internetes portálról indult ez az egész akció. Száz címre ment el innen egy-egy levél, amely arra kérte a címzetteket, hogy vallják meg rendszerváltó élményeiket, s csináljunk könyvet megélt történelmünkből. Persze fájdalmas műveletre szólt eme invitálás, a múltba nézés ugyanis egyszerre aktiválja a személyiség önvédelmi reflexét és narcisztikus kitárulkozási vágyát, természetes szemérmességet és a kibeszélés lelki szükségletét. Aztán a címzetteknél hol az egyik, hol a másik győzött. Ám ahogy érkeztek a vallomások, elképesztő körkép kezdett kiformálódni. Exartista cirkuszkutató éppúgy górcső alá tette elmúlt két évtizedet, mint az exkultuszminiszter, a pedagógus, a szociológusból lekvárgyárossá avanzsált kistőkés, a mérnök, a tanító, a kezdő kalandregényíró, az irodalomkritikus, a karikaturista, a rockszakértő, a cipő-nagykereskedő, a deklasszálódott volt szoc. káder, az ipar- és a képzőművész, a József Attila-díjas költő-író, a beíró, a szociálpszichológus professzor, a hírlapíró, a könyvkiadó vagy éppen a táncművész.

De nemcsak a szerzői gárda, hanem az elbeszélt momentumok, árnyalatok, apró epizódok is kezdtek egyre izgalmasabb rendszerváltó pannóvá összeállni. A szövegek észrevétlenül kultuszkönyvvé írták magukat – a nagy generációnak és gyermekeiknek, a kis generációnak szólóan. E könyv lapjain egyfajta kis és a nagy generációs rendszerváltó önarckép skiccelődött, s talán többünkről, mint ahányan belerajzoltuk önmagunkat.

A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható és dedikáltatható.


Meghívottak:

Bozóki András ex-kultuszminiszter, politológus
Kereszti András újságíró
Szakonyi Péter újságíró
Erős Ferenc szociálpszichológus
Fóti Péter író, könyvkiadó.

Házigazda és az est moderátora:

Perlaki Tamás

Időpont: 2008. október 1. szombat, 18:00 óra
Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.
Weboldal: www.balinthaz.hu
Belépődíj 800 Ft

 

[popup][/popup]