A csíkos pizsamás fiú – premier előtti filmvetítés

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A filmet premier előtt a Vörösmarty ART moziban 2008. október 25-én szombaton, este 8 órától tekinthetik meg az érdeklődők kedvezményes 400 forintos áron.

csíkospizsamásfiú_2.jpg

Részlet a filmből

A film John Boyne azonos című nagy sikerű regénye nyomán készült. A könyv eddig 64 kiadásban jelent meg, többek között Magyarországon, 2006-ban pedig elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat. A megrázó történet egy kilencéves kisfiúról szól, akinek édesapját egy náci haláltábor vezetőjévé nevezik ki, s ezért a család a tábor mellé költözik.

Bruno megpróbálja megérteni mi is történik körülette, miért kellett elhagynia a barátait, de nagyon hiányzik régi környezete. Önfejű nővérén kívül senki sincs, akivel beszélgethetne. Az unatkozó, magányos fiú egyszer csak felfedező útra indul a hosszú és magas kerítés mentén, mely mögött csíkos pizsamás embereket lát, akikről ártatlanul azt hiszi, barátok és játszanak egymással.

Megismerkedik egy kisfiúval a kerítés másik oldaláról, Shmuel-el és hamarosan barátokká válnak. Bruno nap, mint nap meglátogatja új barátját, élelmet visz neki és játszanak. Közben a nővérétől megtudja, hogy Shmuel tulajdonképpen zsidó és az elvakult náci párti nővér azt is elmagyarázza, hogy miért élnek ők a kerítés mögött.

Bruno egy náci propaganda filmet látva megnyugszik, hogy a baljós jelek ellenére minden rendben van és felfedező útra indul barátjával, Shmuel-el a táborban

A filmet Budapesten forgatták, olyan színészek közreműködésével, mint: David Thewlis, Vera Framiga, Asa Butterfield, valamint Egyed Attila, Fesztbaum Béla és Verebély Iván. Mark Herman saját maga adaptálta John Boyne regényét, ő írta a forgatókönyvet és ő is rendezte.

A csíkos pizsamás fiú, átlagos emberekről szól, akik extrém helyzetbe kerülnek. A reményről szól, az ártatlanságról és a határokról, amik ilyenkor megszűnnek létezni.

Időpont: 2008. október 25. szombat, 20:00 óra
Helyszín: Vörösmarty ART mozi
Pontos cím: Budapest VIII. ker., Üllői út 4.
Belépődíj: 400 Ft.

 

[popup][/popup]