30 éve alakult meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Dokumentumközlés

 Hősi idők voltak, sokat írtunk róla. Többnyire az alapítók, a vezetők és a tagság szemszögéből. Most valami mást mutatunk.

Az elmúlt évtizedekben, a Mazsike alapításának kerek évfordulóin, időről-időre visszatekintettünk, mérlegeltük az egykori célokat, lehetőségeket és a megvalósult eredményeket. Most, az újabb kerek évfordulón, egy történelmi dokumentumot közlünk.

Az alábbi titkosszolgálati jegyzet a napi jelentések részeként keletkezhetett, és minthogy az iratmegsemmisítést a legfrissebb anyagoktól indították 1989-ben a szolgálatok vezetői, ritkaságszámba megy, hogy fennmaradt.

Ma olvasva egyszerre drámai és tragikomikus, bornírt és fenyegető. Az egykori elnyomó hatalom hangját és szellemét tükrözi, és jelzi azt is, hogy a szolgálatok meglehetősen közelről figyelték a Mazsikét is.

Emlékezzünk és bizakodjunk, hogy ez a történelmi korszak sem ismétlődik meg.

(A szerk.)

 

Ellenséges propagandatevékenység

Titkosszolgálati jelentés az alakuló Mazsikéről

  1. november 24.

Információs jelentés

  1. november 20-án megtartotta alakuló ülését a Mazsike, kb. 600 fő részvételével. Vezetőségi tagok lettek, Bollmann Györgyi, Deák Gábor, Hernádi Gyula (helyesen: Hernádi Miklós – A szerk.) Jancsó Miklós, Kádár Iván, Landor Károly, Poszler György, Raj Tamás, Rózsa T. Endre, Zala Tamás, Zelei László, Antalfi Mária, Lovász Ferenc, Konrád György, Kőbányai János, Gadó György. Nem vállalta Gyarmati Andrea és Szenes Sándor. (Kézzel írt megjegyzés a lap szélén – A szerk.:) Csak a vezetőség névsora új, a többit jelentjük.

kép 1989, vagy
1990 március
15-én készült az
ellenzéki gyûlésen
a Petôfi szobornál.
(Fotó: MTI, Fényes
Tamás)

Az egyesület szervezői az alapszabályban lefektetetteket igyekeztek betartani. Ennek tudható be, hogy Gadó György vezetőségi tagnak történő megválaszatását csak Gadó hívei nyomására tette meg.

Az Egyesület szervezőivel ellentétben a hozzászólások a zsidó nacionalista hangnem széles skáláján mozogtak. Terveik között szerepel: zsidó filmek fesztiválja, utazási iroda felállítása és egy egyesületi lap kiadása. Az egyesületen belül tevékenykedő 14 szekció közül a vezetőség a Makkabi-körnek a zsidó fiatalok testi nevelését, a zsidóság antiszemitizmustól illetve testi atrocitástól való védelmét is feladatul határozza meg. Intézkedés: III/II-es 11. osztály tájékoztatja a III/III csoportfőnökséget. A III/II-es 4-es osztály részletes jelentést terjeszt fel. Operatív lehetőségek felhasználásával figyelemmel kíséri a fejleményeket.

 

[popup][/popup]