16 millió euró a Frankfurti Zsidó Akadémiának

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Technika - tudomány

A német zsidó ernyőszervezet ez évtől kezdve évente 70%-kal kap magasabb pénzügyi támogatást, amit a biztonság növelésére és az egykor a nácik által bezárt szellemi központ újraindítására fordítanak.

A Frankfurti zsidó Akadémia épülete

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa, amely állami pénzeket oszt el zsidó közösségek és intézmények között, a jövő évtől havi 22 millió euró havi támogatásban részesül, az idei 13 millió euróval szemben. A növekmény túlnyomó részét – 16 millió eurót – a frankfurti zsidó akadémia működésének biztosítására fordítják, mondta Josef Schuster, a Tanács elnöke.

A frankfurti zsidó akadémia a Független Zsidó Tanház (Freies Jüdisches Lehrhaus) utódja lesz. Utóbbit 1920-ban alapította Franz Rosenzweig zsidó filozófus. Az elnök szerint az építési munkálatok több mint tíz éve tartanak, és a megnyitót 2024-re tervezik.

Megnyitását követően az Akadémia tevékenysége arra irányul majd, hogy zsidó nézőpontokat fogalmazzon meg a társadalom egészében zajló vitákról. Schuster erről egy hétfőn Berlinben tartott ünnepélyen beszélt abból az alkalomból, hogy munkacsoportja megállapodást kötött a kormányszervekkel. „Ez fontos hozzájárulás lesz a zsidó gondolkodás és a zsidó értékek meghonosításához társadalmunkban.”

A német kormány és a Központi Tanács első ízben 2002-ben kötött megállapodást arról, amikor a zsidó közösség támogatását a katolikus és protestáns egyházak finanszírozásával egy szintre hozták. (A németországi moszlimokkal az állam nem áll szerződéses viszonyban)

“A zsidó élet védelme és támogatása fontos kötelezettségünkké vált mostanra” – nyilatkozta az aláírási ünnepség alkalmával Nancy Faeser német belügyminiszter, hozzátéve, hogy az emelt szintű támogatás „erősíteni fogja az oktatási és emlékezeti munkát, valamint a zsidó közösségek biztonságát.” A Tanács – az ipari és kereskedelmi minisztérium támogatásával – kiképzési programot hirdet meg a zsidó közösségek biztonságát védőknek. Tankönyvek jelennek meg az antiszemitizmus visszaszorítása és az antiszemita tartalmak kiszűrésére.

Az első megállapodást a ernyőszervezet támogatására még Gerhard Schroeder kancellársága idején kötötték meg 2002-ben, majd 3 millió dollárra emelték a volt Szovjetunióból érkező zsidók fogadására.

Hitler hatalomra jutása idején, 1933-ban 500 ezer zsidó élt Németországban. A 2. világháború túlélői többnyire az USÁ-ba és Izraelbe települtek, Nyugat-Németországban mindössze 25 ezer zsidó maradt. Jelenleg 90 ezer tagot számlál a hitközség, rajtuk kívül még mintegy százezer, túlnyomó részben a volt SZU-ból ide érkezett szekuláris zsidó alkotja a németországi zsidó közösséget.

JTA – Bassa László

Címkék:Frankfurti Zsidó Akadémia, Franz Rosenzweig, Szabad zsidó Tanház

[popup][/popup]