Yung YiDiSH barangolás a 2B-ben

Írta: 2B Galéria - Rovat: Közösség

A 2B Galéria programajánlója:

Van egy eldugott hely Tel Avivban, a központi buszpályaudvar 5. emeletén, YUNG YiDiSH-nek hívják. 40,000 jiddis nyelvű könyv lapul itt polcokon, dobozokban.

A jiddis nyelv az askenázi zsidóság majd ezeréves anyanyelve. Bár tartalmaz héber elemeket, alapvetően a német nyelv egyik változata.

Ezeket a könyveket több mint egy negyed évszázad alatt, nagy munkával, egyesével gyűjtöttek össze, hogy tanúi legyenek a kelet-európai jiddis nyelvű kultúrának. Egy kultúrának amely egyszerre esszenciálisan kelet-európai és egyben nemzeteken átívelő, amely szabadon közlekedik a világi és a vallásos között, és amelyet mégis egységessé formál a közös nyelv, a jiddis. Ez a világ, amely valaha szinte mindenhol jelen volt Kelet-Európában, ma már szinte sehol sincs, az ilyen eldugott helyeket leszámítva, mint a YUNG YiDiSH.

Az est során ebbe a kultúrába kaphatunk betekintést a YUNG YiDiSH könyvtár gyűjteményén keresztül, élő szóval, dalokkal valamint régi és modern felvételekkel, hogy a költők, írók, énekesek maguk idézhessék meg ezt a világot.

Az est ingyenes, de adományokat örömmel veszünk a YUNG YiDiSH javára

[popup][/popup]