Tu Bisvát ünnep Zalaegerszegen

Írta: Rosenfeld Dániel Imre - Rovat: Közösség

Örömteli hangulatban, zenés-táncos mulatsággal telt Tu Bisvát, a Fák újéve, a négy zsidó újév egyike a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség közösségi házában.

Izraelben ezen a napon szokás facsemetéket ültetni, hiszen ebben az időben van vége a télnek és éled újjá a természet.

A közösség nevében, kettős indíttatásból Molnár Bella (Bila), a legaktívabb holokauszt túlélő és jómagam, a hitközség főkántora együtt ültettük el a hét szent gyümölcs egyikéből, a gránátalmából a magvakat, követve a hagyományt, egyúttal tisztelegve a 2023. október 7-én elkövetett gyalázatos barbár terrortámadás áldozatainak emléke előtt, és a túszok melletti szolidaritás jelképeként. Épp ezért a leendő facsemetét Október 7-e fának neveztük el.

Virágh Judit, a hitközség elnöke szavait idézve: „Összhangban kell élnünk a természettel, hiszen az örökségünk és egyben hagyatékunk, az utánunk jövőknek.”

A Tu Bisvát-i széderesten imádkoztunk Izrael Államért, a katonákért, a túszok kiszabadulásáért és a betegek felgyógyulásáért.

Ezt követően január 27-én a Szombat kimenetele után filmvetítéssel és gyertyagyújtással emlékeztünk meg a 6 millió mártírra a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából.

A szerző a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség főkántora

[popup][/popup]