Trianon, ’56, rendszerváltás: Zsidók a 20. századi magyar történelemben

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Közösség

Beszélgetéssorozat a Magvető Caféban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) márciusban induló történelmi és irodalmi beszélgetés-sorozata különleges betekintést nyújt a magyar zsidóság 20. századi konfliktusaiba.

zsidok_a_huszadik_szazadban_jav.jpg
Az esemény Facebook oldala ide kattitnva

Minden beszélgetésen egy történész és egy irodalmár cserél eszmét egy történelmi kérdésről, és az ahhoz kapcsolható szépirodalmi műről. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy a 20. században milyen társadalmi szerepek közül választhattak a magyar zsidók? Milyen lehetőségek vártak rájuk? Miért lettek sztálinisták olyanokból, akik maguk is átélték az önkényt? Milyen stratégiákat dolgoztak ki „kettős kisebbségi” helyzetükben a határon túl rekedt magyar zsidók? Hogyan kellett újrafogalmaznia önmagát a vészkorszak után itt maradt maradéknak? Kikből lettek kommunisták, antikommunisták, Nagy Imre-pártiak és 1956-os forradalmárok? Mik voltak a „zsidó reneszánsz” okai és jellegzetességei? Kínált-e valamit a rendszerváltás a magyar zsidó önazonosság szempontjából?

A beszélgetések végül „megnyílnak” a közönség felé és reményeink szerint egy-egy kisebb közösségen belül talán valamiféle diskurzust is elindíthatunk.

Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel a magyar társadalom egyik fontos közösségének 20. századi sorsa és sorstalansága, történelme és irodalma – tabuk nélkül. A beszélgetéseket minden alaklommal, zenével, olykor élőzenével fűszerezzük. Sorozatunk helyszíne a Magvető Café (Budapest VII. ker., Dohány u. 13.)

2018. március 28. szerda, 18:00 óra
A rendszerváltás és a „zsidó reneszánsz”: mi történt a ’80-as években felnőtté váló, már nem közvetlenül a háború után született nemzedék tagjaival, milyen természetű volt körükben a „zsidó reneszánsz”, milyen lehetőségeket kínált fel a zsidó önmeghatározásra a rendszerváltó Magyarország. És mi a helyzet ma?
MeghívottakCzeglédi András filozófus és György Péter esztéta. A beszélgetés moderátora Pető Péterújságíró. Az estet Borbás Gergő DJ-stílusban a rendszerváltás ikonikus zenéivel dobja fel.

2018. április 25. szerda, 18:00 óra

A szovjet táborrendszer zsidó áldozatai: A sztálini tisztogatások következményei egy magyar zsidó író bátor, szemeket felnyitó és elfelejtett életművében. Az este írója Lengyel József.
Tervezett meghívottak: egy irodalomtörténész és egy történész.

2018. május 23. szerda, 18:00 óra
Holokauszt: a holokauszt emlékezete: Az egykori közösségek nyomai a vidéki Magyarország emlékezetében. Az este költői Pilinszky János és Székely Magda.
Tervezett meghívottak egy író és egy történész.

2018. június 13. szerda, 18:00 óra
Kettős kisebbségben: a határon túli zsidóság választásai a második világháború után. Zsidóság és kommunizmus, illegális párttevékenység és a hatalom, kisebbségi érdekképviselet.
Tervezett meghívottak egy filozófus és egy író.

2018. augusztus 29. szerda, 18:00 óra
Trianon után: A beszélgetés témája a zsidó kisebbségi csoportok helyzete, választási lehetőségei a határon túlra került magyar zsidó közösségekben, a zsidó közösségek viszonya a revizionizmushoz, „egész Magyarország” helyreállításának kísérletéhez.
Tervezett meghívottak egy történész és egy irodalmár.

2018. október 24. szerda, 18:00 óra
Az ’56-os forradalom magyar zsidó emlékezete: „megtérés” a sztálinizmusból a Nagy Imre-körbe és/vagy a pesti srácok közé. A forradalom és a holokauszt emlékezete. Az antiszemita támadások. Mit jelentett a közösség számára a forradalom leverését követő tömeges elvándorlás?
Tervezett meghívottak egy történész és egy író.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk! Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Helyfoglalás érkezési sorrendben!

Helyszín: Magvető Café
Budapest VII. ker., Dohány u. 13.

Jegyárak / alkalom 800 forint
Jegyek ide kattintva vásárolhatók

[popup][/popup]