Teljes fény! – a Mazsike hanukai díjátadó ünnepsége

Írta: Magyar Zsidó Kulturális Egyesület - Rovat: Közösség

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület hagyományos hanuka ünnepségére és díjkiosztó gálájára 2019. december 29-én, vasárnap 18.00 órakor a Goldmark teremben (1075 Budapest, Wesselényi utca 7.) kerül sor

A zsidó hagyomány közkeletűen a hanukát a „fény ünnepének” nevezi. Köszönhetően az elmúlt évek egyre nyitottabb zsidó közéletének, sokszínű és gazdag kulturális eseményeinek, ez már átment a köztudatba. Azzal, hogy a hanuka és a karácsony időben sokszor közel esik egymáshoz, így az emberek többsége tiszteletben tartja mások ünnepeit.

Ez a gondolat vezérelt minket akkor is, amikor a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület hagyományos díjainak átadását és hanuka ünnepségünket összekapcsoltuk: a kitüntetettek munkássága, teljesítménye mindenki számára egyértelmű üzenetként jelzi, hogy emberi és kulturális értékeink közösek.

Idei ünnepünk idején a karácsonyi fények már lassan-lassan kihunynak, amikor a hanukia gyertyái teljes fényükben fellobbannak. Ezek a fények együttesen világítsák be azokat, akiket ünnepelni fogunk és akikkel együtt ünnepelünk. Köszöntsük őket együtt, ünnepeljünk közösen!

Az ünnepi koncerten közreműködik a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, vezényel Kováts Péter.

Műsor:

17.30 – 18.00 Kapunyitás, gyülekező, welcome drink

18.00 – 18.45 Díjátadó

18.45 – 19.00 Szünet

19.00 – 19.45 Mendelssohn Kamarazenekar koncertje

19.45 – 21.00 Koccintás, állófogadás

A Mendelssohn kamarazenekar

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2019.évi díjazottjai:

Magyar Zsidó Kultúráért Életmű díj

Erdélyi Lajos fotóriporternek, aki kamaszként édesapjával együtt megjárta a koncentrációs táborokat, és élete jelentős részét az erdélyi zsidó emlékek megmentésének szentelte. A pusztulásra ítélt zsidó temetők sírköveit lefényképezve megőrizte azokat az utókornak. Az utolsó ember, aki még találkozott a bözödújfalusi székely szombatosokkal, mielőtt a mesterséges tó elöntötte a falut. Munkásságával világszerte öregbítette a magyar zsidó fotográfia hírnevét.

Erdélyi Lajos

Magyar Zsidó Kultúráért díj

a Retikül Női Irodalmi Szalon alkotóinak. A tíz éve elindított irodalmi estek gondolata és megvalósítása Takáts Andrea színésznő és Kardos Dániel gitárművész közös munkája, akik külön-külön is nagyszerűt alkottak a magyar zsidó kultúráért. A sorozat célja, hogy zsidó írónők művei segítségével betekintést adjon az európai zsidók generációk során átélt történeteibe, melyek nyomait mindmáig magukkal hurcolják. Ezeket a történeteket a nők képesek átörökíteni az utódok számára.

Takáts Andrea

 

Kardos Dániel

Dési János újságírónak, a Klubrádió szerkesztő műsorvezetőjének, aki írásaiban, műsoraiban és számos könyvében foglalkozott a zsidó múlt, a vészkorszak történetének hiteles bemutatásával. Fórumokon, közéleti beszélgetéseken, kulturális programokon alapos felkészültséggel, tárgyismerettel és a tőle megszokott oldottsággal, derűvel segít mindenki számára megismerni a zsidó hagyomány és kultúra értékeit.

 

Dési János

Magyar Zsidó Oktatásért díj

Dr. Tárkányi Sándor építésznek, aki 2014-ben megszervezte az „Elfeledett soproniak – Arcok, Sorsok, Áldozatok” című, az 1944 előtt Sopronban élt zsidó közösségeket és családokat bemutató kiállítást. Azonos címen két nyelvű könyvet jelentetett meg a soproni zsidóság középkortól kezdődő, közel 700 éves történetéről. A könyv második kötetében (Családok, Tárgyak, Hagyományok) több generációra visszanyúló történeteken keresztül mutatja be az egykori közösség 1944 előtti életét. Kutatómunkájába valamint a kiállítás tárlatvezetésébe bevonta a helyi iskolák tanulóit. Több konferenciát szervezett a témában.

Tárkányi Sándor

A 100 éves Scheiber Sándor Gimnáziumnak a magyarországi zsidó oktatást megalapozó egykori iskola hagyományainak folytatásaként végzett magas színvonalú oktató és nevelő munkájáért. A zsidó szellemiség, erkölcs, kultúra és tudomány ápolásáért. A zsidó és nem zsidó iskolák közötti kapcsolatban végzett tevékenységért.

 

Magyar Zsidó Sportért díj

Szegedi Péter szociológusnak, aki évek óta szisztematikusan kutatja a magyar zsidó sportolók, sportegyesületek történetét, tevékenységét, a sportélet kibontakozásában vállalt szerepüket. Kutatásainak eredményét cikkekben, tanulmányokban és kiállításokon teszi közzé. Jelentős mértékben járult hozzá, hogy a magyar sportszerető közvélemény megismerje a zsidó sportolók nemzetközileg is elismert eredményeit, amellyel dicsőséget szereztek hazánknak.

Szegedi Péter

 

Magyar Zsidó Közösségért díj

A 25 éves Bálint Ház csapatának, akik következetes és kitartó munkával otthont teremtettek a zsidó közösségek számára. Programjaik lehetőséget kínálnak minden generációnak, hogy megismerkedjen a zsidó szokásokkal, hagyományokkal. Nyitott házként valamennyi érdeklődő számára hozzáférést nyújt a zsidó kultúra értékeihez. A Bálint Ház falain kívüli programjaival Budapest kulturális életét is gazdagítja.

Magyar Zsidó Kultúra Mecénása díj

Csillag Jánosnak és Gerő Évának. Az általuk alapított Gallic Foundation fő feladatként támogatja a rasszizmus, a kirekesztés, az antiszemitizmus elleni tevékenységet, a holokauszttal kapcsolatos felvilágosítást és az emlékőrző, tényfeltáró munkát, különös tekintettel a magyar történelemre. A Gallic Foundation nemcsak Magyarországon, hanem Izraelben és más országokban is végez rendkívül fontos tevékenységet. Nem fogadnak el adományokat, munkájukért nem vesznek fel fizetést, önerőből finanszírozzák a Gallic Foundation által nyújtott támogatást.

Csillag János

 

[popup][/popup]