„A reformzsidóságban számos magyar zsidó ismerhet önmagára”

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A Bét Orim reformzsidó közösség az alábbi közlemény közzétételére kérte lapunkat.

Korszakváltás hajnalán: új esély, hogy zsidóként is megtaláld önmagad

Nagyon sokan vannak Magyarországon olyan emberek, akik szeretnének visszakapcsolódni a zsidó családi hagyományba, keresik a zsidóság spirituális tanítását, befogadó, nyitott közösségeket, ahol mindenkit, mindenféle családi háttérrel és életformával szívesen látnak. Van és egyre inkább lesz ilyen alternatíva.

A reformzsidóság megjelent ugyan Magyarországon a rendszerváltás után, de akkor a meglévő zsidó intézmények perifériára szorították képviselőit, a hitéletre fordítható állami pénzekből érdemben nem részesülhettek, és ebben a helyzetben nem voltak képesek láthatóvá tenni azt a zsidó mozgalmat, vallási irányzatot, amelynek a legtöbb híve van az egész világon.

A mögöttünk hagyott év azonban, a koronavírus árnyékában is, rendkívüli esélyek sorát nyitotta meg számunkra: az intézményes elfogadás mellett a közösségszervezés új korszakát.

A magyar vallásos zsidóság hagyományos képviseleti szerve, a MAZSIHISZ, 25 évnyi elzárkózás után, felismerve a zsidó egység fontosságát és a reform-mozgalomban rejlő lehetőségeket egyaránt, bátor döntéssel végre befogadta a két magyar reformzsidó hitközséget, a Bét Orimot és testvérszervezetünket, a Szim Salomot. Ez nem csak nekünk jó hír, hanem a MAZSIHISZ-nek is, amely közelebb került ahhoz, hogy valódi ernyőszervezetté váljon. A hazai reformzsidóság intézményes kirekesztettségének vége.

További szerencsés fejlemény, hogy, ugyancsak a Szim Salommal együtt, visszakaptuk egyházi státuszunkat és ezzel járó jogosultságainkat. Itt az ideje tehát, hogy a saját kezünkbe vegyük, és felelősséget vállaljunk további sorsunkért, hogy megkezdjük a közösséget, hitet, spritualitást, a kapcsolódás lehetőségét kereső magyar zsidók tízezreinek szolgálatát, a modern, élhető zsidó alternatíva felmutatását éppen most, amikor annyira sokan vágynak követhető hagyományra, közösségre, spirituális útmutatásra.

A reformzsidóság, így a Bét Orim is a teljes nemi egyenlőség meggyőződéses híve. Zsinagógáiban együtt, egymás mellett ülnek és minden más tekintetben is teljesen egyenjogúak a nők és a férfiak. Mi ezt magától értetődőnek tekintjük. Érzékenyek vagyunk az asszimiláció, társadalmi integráció problémáira, fogékonyak lehetőségeire, szeretettel fogadjuk közösségeinkben a „vegyespárokat”, illetve a vegyesházasságokból származó reménybeli híveinket.

A zsidó vallási ismereteket nem várhatjuk és nem is várjuk el, ezért segítjük híveinket tájékozódni a zsidóság mély, gazdag és bölcs szövegvilágában, liturgiájában. Örülünk és megtiszteltetésnek vesszük, ha együtt tanulhatunk és taníthatunk. Nem hiszünk a kierőszakolt tekintélyben, hierarchiában, „jobb” és „rosszabb” zsidók közötti megkülönböztetésekben, abban hiszünk, hogy mindenkit, aki velünk kíván tartani, közelebb kell hoznunk a Tóra tanításához.

Ezért hirdettük meg a 2020 január 7-én kezdődő Zsidóságismereti alapkurzust, mely egy a zsidó vallás tanításaiba és gyakorlatába bevezető tanfolyam. Ezzel is szeretnénk megnyitni és megkönnyíteni a csatlakozás útját mindenkinek, aki zsidó közösséget keres önmagának és a családjának. Az eddigi érdeklődés visszaigazolta sejtésünket: nagyon sokan keresik a visszavezető utat, amelyet általunk könnyebben, gyorsabban fognak megtalálni.

Közösségünk lassan erősödik, és Önök jelentik a tartalékát: a reformzsidóságban számos magyar zsidó ismerhet önmagára, találhatja meg a közösségét. Számítunk és várunk Önre, reméljük, hogy találkozunk, hogy segítségére lehetünk szellemi és spirituális örökségének modern megértésében, visszaszerzésében. Ha bármiben a segítségére lehetünk, írjon az [email protected] címre.

Találjunk egymásra!

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség vezetősége

Címkék:reformzsidóság

[popup][/popup]