Music for Peace projekt

Írta: Lauder Javne Iskola - Rovat: Közösség

Helyszínek, időpontok:

  1. szeptember 17-24. Schermbeck, Németország. 2018 június 4-9. Budapest.

Az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány támogatásával létrejött együttműködés a németországi Gesamtschule Schermbeck és a budapesti Lauder Javne Iskola között. Az együttműködés célja egy binacionális klezmer zenekar létrehozása, valamint koncertek, workshopok szervezése a németországi Schermbeck városában és Budapesten a diszkrimináció ellen.

Előzmények:

A két iskola együttműködése már 2013-ban kezdődött, amikor a németországi iskola a Theresienstadtban is bemutatott Brundibar című gyermek musicalt színpadra állította.  A Lauder Iskola klezmer zenekara ezután az előadás után nagy sikerű koncertet adott a színházi előadás közönségének.

2016-ban a magyar holokauszt emlékére készített „Az emlékezet rezonanciái” c. zenés-irodalmi-vizuális performanszt a német és a magyar iskola diákjai közösen adták elő Németországban.

  1. őszén indult az együttműködés 3. szakasza az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft alapítvány jóvoltából, melynek célkitűzése az emlékezet megőrzése, a diszkrimináció megszüntetése.

A két iskola zenekara 2017 szeptemberében találkozott a németországi Schermbeckben, ahol meleg fogadtatást követően azonnal elkezdődött a szakmai munka. Mivel mindkét együttes már jóval a találkozó előtt készült a közös zenélésre, a helyszínen azt kellett megoldanunk, hogy a két különböző összeállítású csapat hogy tud a leghatékonyabban együttműködni. A Schermbeck-i zenekar javarészt fúvós szólamokból áll, ütősök kíséretében, míg a Naim klezmer zenekarban az ütőszekció mellett inkább szólisztikus hangszeresek vannak, ez a két felállás remekül kiegészítette egymást, tulajdonképpen egy nagyzenekari hangzás jött létre. Ez mindkét társaságnak rendkívüli élmény volt, hiszen korábban ehhez hasonlót nem tapasztalhattak.

A németországi tartózkodás ideje alatt a diákok különböző workshopokon is részt vettek, melyeknek témája a diszkrimináció volt.

A német vendéglátók mindent megtettek, hogy ottlétünk alatt jól érezzük magunkat, és ez sikerült is nekik, remek hangulatú próbák, közös programok váltották egymást, és egy teltházas, sikeres koncert zárta a programot.

A német diákok 2018 júniusában hat napot töltöttek a Lauder Iskolában Budapesten. A látogatás célja az együtt zenélés, egymás megismerése, a különböző kultúrák elfogadása maximálisan megvalósult, mint azt már tapasztaltuk az első találkozásunkkor. Az első napokban a fő hangsúlyt a próbákra fektettük, szakmailag és emberileg is kihívás 35 gyerekből, akik nem zenélnek rendszeresen együtt, jól működő zenekart, harmonikus együttest létrehozni akkor is, ha ennek már volt némi előzménye. A közönség és a gyerekek visszajelzései alapján ez sikerült, a napi több órás próba megtette a hatását, először június 6-án a Lauder Javne iskolában adtunk sikeres koncertet, majd ezt követően, június 7-én a Fészek művészklubban léptünk fel a Budapest Klezmer Band-del közösen, ahol szintén tapsvihar követte az előadást.

A próbák és koncertek között több alkalommal volt lehetőségünk német vendégeinknek megmutatni Budapest turisztikai látványosságait, megtekintettük a Dohány utcai zsinagógát, az Operát, a Bazilikát, a Parlamentet, a Duna parti cipők emlékművét, a Lánchidat és a Mátyás templomot is, valamint megcsodálhattuk együtt Budapest esti fényeit az Erzsébet téri óriáskerékről. Esti sétáink során a város hangulatát, pezsgő életét is volt lehetőségük megismerni.

Nagyon jól sikerült egy hetet tudunk magunk mögött, reméljük, lesz lehetőségünk a folytatásra, akár mint vendéglátók, akár mint vendégek. A közös együtt zenélés, kikapcsolódás remek alkalom egymás megismerésére, megértésére, akár életre szóló barátságok megkötésére. Bízunk benne, sok ilyen élményben lesz még része a gyerekeknek.

[popup][/popup]