Megújult a Scheiber Sándor Gimnázium

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Kovács Bernadett igazgatónővel beszélgettünk az új tanév alkalmából.

Kovács Bernadett

Itt az új év, megújult az iskola épülete is. Milyen újdonságok, változások várják a scheiberes diákokat még az új tanévben?

Fenntartónk, a Budapesti Zsidó Hitközség nyertesen pályázott, így épületünk teljes energetikai felújításon esett át a nyár folyamán, igaz, néhány munkálat belenyúlik a tanévkezdésbe. A fűtési rendszer teljes cseréje mellett kicserélik az épület valamennyi nyílászáróját, valamint megtörtént az egész épület szigetelése is.

Nagyon fontos számunkra az épületünk, amit lassan kezdünk kinőni, de még fontosabb mindaz, ami történik benne. Szintén a Fenntartó támogatásával sikerült megemelni a legnagyobb munkát végző pedagógusaink – osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők – fizetését, amivel még mindig lehetetlen honorálni többségük gyerekek iránti elkötelezettségét.

Tizenkettedik évfolyamon átalakítottuk a fakultációs rendet, amitől azt várjuk, hogy diákjaink hatékonyabban fognak tudni ismereteket szerezni, idegen nyelvet tanulni.

És, persze a legfontosabb: teljesen új a büfénk és megújult a kínálata is.

Hány elsős kezdte meg idén a tanulmányait az iskolában?

Törekszünk arra, hogy minden évben két kis létszámú osztályt tudjunk indítani. Ebben a tanévben ez tökéletesen sikerült, mert két 15 fős osztályt indítottunk, négy csodálatos tanító néni és tanító bácsi vezetésével. A későbbiekben hozzájuk tudnak majd azok csatlakozni, akik úgy érzik, itt a helyük a Scheiberben.

És mi a teendője azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének scheiberesek lenni?

Tudtam, hogy valamit elfelejtek felsorolni… Megújul a honlapunk is és azon minden szükséges információt, adatlapot megtalálnak azok, akik nálunk képzelik el gyermekük jövőjét. Illetve a november 6. nyílt napunkon is várunk mindenkit szeretettel 8 és 12 óra között.

Elsősorban a zsidó családok gyermekeit várjuk, de mindenki jelentkezését fogadjuk. Általában elvárjuk, hogy a jelentkező a felvételi tesztek megírása és a személyes motivációs beszélgetés után néhány „próbanapot” intézményünkben töltsön, mert fontos tudnunk, hogy a tudása mellett a szükséges szociális kompetenciákkal is rendelkezik-e a jelölt.

Nagyon fontos, hogy a jelentkező szülei higgyenek abban, amiben mi, vagyis, hogy csak együtt tudunk megadni mindent a gyermeknek, ami egészséges testi- lelki- és szellemi fejlődéséhez szükséges. Mi nem fegyelmi fokozatokat írunk, hanem beszélgetünk, ami sokkal több időt és energiát igényel az intő beírásánál, aláírásánál mindkét fél részéről.

Mit jelent scheiberesnek lenni?

Ugyanazt, amit régen „annafrankosnak” lenni jelentett.

Azt jelenti, hogy része vagy egy nagyon összetartó, családias, iskolai közösségnek, hogy része vagy a budapesti zsidóságnak, hogy nem vagy magányos, csak ha az akarsz lenni, hogy rengeteg program vár télen-nyáron. Azt jelenti, hogy van egy hely, ahol sokat tanulhatsz, hogy van egy hely, ahol közben jól érzed magad, hogy van egy hely, ahol majdnem mindenki együtt van, aki csak fontos a számodra. (X)

[popup][/popup]