Megemlékezés a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulóján

Írta: Mazsihisz - Rovat: Közösség

A budapesti gettó felszabadulása mérföldkő a magyar zsidóság és a főváros történetében is.

Emlékfa a zsinagógakertben

Ez az esemény tette világossá, hogy a magyar zsidóság, ha egykori méretének töredékében is, ha elsősorban fővárosi közösségként is, de megmarad, ez tette lehetővé, hogy Magyarország Európa azon kevés országa közé tartozzon, amelynek területén számottevő zsidó közösség él. Ilyenkor, január 18-án a magyar zsidóság tulajdonképpen a születésnapját ünnepli gyászolva. És emlékezünk a főváros ostromára, Budapest történetének legnehezebb időszakára is.

Idén is a Dohány utcai zsinagóga lesz a központi megemlékezés helyszíne, 2018. január 18-án, csütörtökön délelőtt 10 órától.

A résztvevőket Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke köszönti, beszédet mond Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és dr. Frölich Róbert országos főrabbi. Az emlékező zsoltárokat Fekete László főkántor énekli, az esemény zárásaként elhelyezzük a Wesselényi utcai emléktábla alatt az emlékezés koszorúit.

Az esti órákban rendhagyó megemlékezést tartunk, Ungváry Krisztián történész és Pető Péter újságíró fognak a Kazimír Bisztróban (Budapest VII. ker., Kazinczy u. 34.), 19:00 órától

beszélgetni arról, hogy valóban egy Wehrmacht tábornok, Gerhard Schmidhubernek köszönheti-e a gettó, hogy nem likvidálták, hogy megérte a felszabadítást. Igazolható-e ez a feltevés, mit támasztja alá és mi következik belőle, ha igaz.

A megemlékezéseket a Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közösen szervezi.

[popup][/popup]