31 milliós kulturális támogatást kínál az EMIH

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Az EMIH által létrehozott FIRGUN Zsidó Kulturális Alap működésének az első évében mintegy 31 millió forint értékben ír ki alkotópályázatokat különböző művészeti ágak képviselői számára.

Minderről az EMIH alábbi közleményében olvashatunk.

„Az EMIH elsődleges feladatának tekinti az autentikus, 3000 éves zsidó hagyomány és kultúra őrzését és felmutatását a modern kor utáni zsidó közösségnek, miközben folyamatosan keresi annak lehetőségeit is, hogy a társadalom egésze számára közvetíthesse az ősi tanítás univerzális értékeit: a karitász, a humanitás, a tudás és a kultúra tiszteletét. Az elmúlt 15 évben az EMIH össztársadalmi küldetését elsősorban a jótékonyság, az együttérzés és az idősek tisztelete jegyében igyekezett intézményteremtőként és fenntartóként teljesíteni. Most eljött az ideje, hogy az egyházi szolgálattól távolabb eső területeken is megjelenjen. Ennek szellemében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség 2021 januárjában létrehozta a FIRGUN Zsidó Kulturális Alapot.

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Réczei Tamás elmondta, a most induló első pályázati program 2022 végéig összesen 31 millió forintot biztosít a hét különböző kulturális területen meghirdetésre kerülő alkotói pályázatok díjazására. Elsősorban olyan alkotások létrehozását támogatják, amelyek a zsidó eszmevilágban is oly fontos alapvető emberi kérdésekkel, vagy a zsidó kulturális gyökerekkel és tematikákkal foglalkoznak. Elsőként egy zenei és egy regényíró pályázatot írnak ki, de hamarosan forgatókönyvíró, színmű, független színház, képzőművészeti és podcast pályázatok is indulnak. Az Alap minden felekezet számára nyitott, támogatásai mindenki számára elérhetők. Az Alap feladatának tekinti a zsidó szellemi gyökerek ápolását, de kultúrszakmai alapon működik. A pályáztatás és az elbírálás az adott szakmák és szakterületek jeles képviselőinek bevonásával történik. Az egyes bírálóbizottságokba olyan kiválóságokat hívtak meg, mint Divinyi Réka, Dobszay-Meskó Ilona, Gárdos Péter, Geszti Péter, Groó Diána, Hegedűs D. Géza, Kieselbach Tamás, Kesselyák Gergely, Milbacher Róbert, Mohácsi János, Lévai Balázs, Lukácsházi Győző, Orlai Tibor, Szécsi Noémi, Szikszai Rémusz, Tasnádi István, Topor Tünde, Vecsei H. Miklós, Winkler Nóra. – www.firgunalap.hu

A FIRGUN héber kifejezés, jelentése: „önzetlen elismerés”.

Az elsőként kiírt zenei- és regénypályázatról a Firgun Alapítvány honlapján – firgunalap.hu – lehet részletes információkhoz jutni.”

Teljes szöveg

[popup][/popup]