Körkérdés a magyarországi zsidó civil szervezetekhez – Frankel Zsinagóga Alapítvány

Írta: Dr. Kivovics Péter - Rovat: Közösség

Több mint 25 zsidó civil szervezet működik Magyarországon. A Szombat folyóirat helyet biztosít számukra, hogy bemutatkozzanak a lap olvasóinak, és elmondják, mit terveznek, mit álmodnak, mit javasolnak 2017-re, hogy sokszínű, vonzó zsidó életünk legyen. Írjuk együtt a jövőt!

A válaszokat az érkezés sorrendjében közöljük, és kérjük azokat a szervezeteket, akikhez nem ért el a felhívásunk, hogy ők is csatlakozzanak.

Gyermek Széder a Frankel Zsinagóga Dísztermében

Frankel Zsinagóga Alapítvány

A Frankel Zsinagóga Alapítványt 2004-ben Tordai Péter hozta létre. A szervezet felépítése változatlan, tevékenységét a kuratórium önállóan, önkéntes munkában irányítja. Elnöke Noah Sternberg, tagjai Dr. Verő Tamás, a körzet rabbija, és Dr. Kivovics Péter.

„C’dáká táccil mimávet” – a jótékonyság megment a haláltól. Ezt Salamon királyunk, a Szentély felépítője mondta. Jótékonyságunk generációkon át hat, jóakaratunk túlél minket, akármilyen csekély összeget adunk is.

Majmoni Moses, nagy gondolkodónk az adakozásnak nyolc szintjét különbözteti meg. A legmagasabb szintnek azt tartja, ha az adakozó szívesen, bőven és névtelenül adakozik. A Frankel Zsinagóga Alapítván épp az ilyen jótékonyságra biztosít lehetőséget.

A fő célkitűzése a hitélet és a körzet működését felpezsdítő események anyagi támogatása. Rendszeresen segítjük a Talmud-Tóra foglalkozásokat, hiszen a mai Talmud-Tórásokból lesznek, reményeink szerint, a holnap templomjáró zsidói.

Hozzájárulunk a Micve Klub és a Frankel Baráti Kör működéséhez, a kulturális és baráti összejövetelekhez. A közösség egyik összetartó ereje az ünnep, ezért közös Széder esteket és Záin Ádár halvacsorát rendezünk minden évben. A költségekből kivesszük a részünket, mivel jól tudjuk, hogy van, akinek nehézséget okoz a jegyek megvétele.

Jelentősen hozzájárulunk körzetünk lapja, a Budai Sófár megjelenéséhez, mely nemcsak tanítást, praktikus tudnivalókat és érdekes információkat tartalmaz, hanem egyben naptár is, tájékoztat az imaidőkről, és egyéb hitéleti és a körzetet érintő eseményekről. Megjelentettük az új Frankel imakönyvet és a Budai Fekete Könyvet.

Fenntartjuk a www.frankel.hu  honlapot.

Mindehhez adományozóink biztosítják a megfelelő anyagi hátteret Alapítványunknak. Ezen a helyen is hálásan köszönjük nagylelkűségüket. Adományozóink megjelölhetik, hogy befizetésükkel melyik tevékenységünket kívánják támogatni. Az adományok közt van 200 forintos, és félmilliós összeget is. Számunkra mindkettő egyformán kedves. Sokat köszönhetünk a MAZSIHISZ pályázatokon nyert adományoknak is.

2017-ben az eddigi tevékenységünk folytatása és kibővítése mellett többet gondolunk az idősebb korosztályra, kirándulásokat, szórakoztató programokat szervezünk nekik. Támogatjuk a körzetünkben elindult felnőtt liturgiaoktatást, hogy segítse az egyre aktívabbá váló hitéletünket. Támogatást nyújtunk olyan családoknak, akiknek megterhelőek a szarvasi táborozás költségei. Idén is támogatni kívánjuk az Élet Menete megmozdulást.

Alapítványunk modellként szolgálhat arra, hogyan tud egy körzet egyre önállóbban, egyre átláthatóbban gazdálkodni, miként tehetőek tökéletesen átláthatóvá a pénzmozgások mind a közösség tagjai, mind pedig a hatóságok számára. Alapítványunknál minden forint útja pontosan követhető és ellenőrizhető. Csak így tartható fenn a bizalom, s a támogatók adakozókedve.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Frankel Zsinagóga Alapítvány megkapta a kiemelten közhasznú minősítést, így jogosulttá váltunk az adók 1%-ának gyűjtésére. Kérjük támogatóinkat, hogy az első egy százalékot ajánlják fel a MAZSIHISZ számára, melynek technikai száma 0358. A második egy százalékot pedig irányítsák a Frankel Zsinagóga Alapítvány számára, adószám 18114878-1-41.

 

[popup][/popup]