Konferencia felhívás – Az eltűnt kisvárosi   zsidóság nyomában

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A Gyulai Zsidó Alapítvány és Gyula Város Önkormányzata “Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában” címmel konferenciát rendez.

Gyula, zsinagóga a háború előtt

Időpont: 2022. április 26-27.

Helyszín: Városháza, 5700 Gyula, Petőfi tér 3.

A megszűnt kistelepülési életformák, kultúrák, közösségek megrendítő példája a zsidóságé. Végzetük a majdnem teljes alanyi megsemmisítésük lett az 1941-45-ös években, nem a természetes népmozgás, modernizáció, vagy a megszokott hatalmi voluntarizmusok. Emlékük az évtizedek alatt megfakult. Történetük kutatása megkésve, a demokráciában kezdődhetett el. Kisvárosokban intézményesen, jelesül levéltárakban, szakértő kutatókkal. Néhány kistelepülésen pedig öntevékeny helytörténészek fogtak munkába, akár képzettséggel, akár autodidaktaként. Mindannyiuknak fórum a gyulai konferencia, ahol a kutatások országos és gyulai szakértői is előadnak. A magyar kistelepülési zsidóság históriája számos helyen feltáratlanul merül a feledésbe. A konferencia motivál, szakmai és érzelmi indíttatást ad a helytörténeti munkákhoz.

Részvételi szándékukat kérjük, legkésőbb 2022. március 21-ig jelezzék 1000-2000 karakter terjedelmű absztrakt megküldésével a szervezőknek a [email protected] vagy a [email protected] e-mail címen. Előadás időtartama 20 perc + 5 perc diszkusszió.

Regisztrációs díj nincs, déli étkezést, útiköltség térítést, szállást a konferencia biztosít.

Szervezők:  Diósi Lajos, Balogh István Tanácsadók: Erdész Ádám, Kereskényiné Cseh Edit, Szántó Edit Támogatók:  Széchenyi 2020 Program, Gyula Város Önkormányzata Kapcsolat:  [email protected], [email protected],

 

[popup][/popup]