Jászapáti zsidóságáról, a zsinagógáról gyűjt fényképeket, dokumentumokat a város könyvtára április 30-ig

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A Jászapáti Városi Könyvtár a közösségi oldalán közzétett felhívásban azt kéri, hogy akinek a birtokában fellelhetők ilyen fotók és írásos anyagok, juttassák el azokat e-mailen vagy személyesen az intézménynek. Mint írják, másolat készítése után a dokumentumok visszakerülnek a tulajdonosukhoz.

A jászapáti zsinagóga

A beérkezett dokumentumokat a könyvtár helytörténeti részlegében helyezik el, illetve felhasználják a Dósa utcában található régi zsinagóga épületének rekonstrukciója során.

Farkas Ferenc, a több mint nyolcezer-háromszáz lakosú Jászapáti polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: a helyi önkormányzat 150 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázaton a jelenleg önkormányzati tulajdonban levő régi zsinagóga felújítására. A tervek szerint kívül-belül rekonstruálják az épületet, valamint korhű berendezésrészleteket és rendezvénytermet alakítanak ki.

Kiss Erika A jászsági zsidóság emlékeiből című könyve szerint a jászapáti zsinagóga 1854-ben épült. A holokauszt után az épület nem funkcionált tovább zsinagógaként, az 1950-es évek elején eladták azt a Jászapátin működő vasipari kátéesznek, amely raktárnak használta, majd egy vállalkozó vásárolta meg szintén raktározás céljára. Később a most sikeresen pályázó önkormányzat tulajdonába került az ingatlan.

 

[popup][/popup]