Irodát nyitott a Zsidó Nemzeti Alap Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Izrael nagymúltú szervezete visszatért alapítói otthonába

Egykori KKL-persely adománygyűjtéshez

“Izraeli viszonylatban a legnagyobb, globálisan pedig az egyik legrégebben alapított zöldszervezet nyitott irodát Budapesten. A Zsidó Nemzeti Alap (KKL-JNF) nevű szervezetet 1901-ben hozták létre magyar és közép-európai gyökerekkel rendelkező aktivisták. Az alapítók iránti tisztelet is szerepet játszott abban, hogy a Zsidó Nemzeti Alap – Magyarország és Közép-Európa Budapesten hozta létre regionális irodáját, amelynek célja, hogy az örökség ápolásán túl lehetőleg minden téren, de elsősorban a technológiai innováció, a fenntarthatóság és a diplomácia kapcsolatok terén előrelendítse az izraeli-magyar kapcsolatokat” – fogalmaz a szervezet közleménye.

“Egész Magyarország profitálhat abból a tudásból és tapasztalatból, amelyre a KKL-JNF (Zsidó Nemzeti Alap) alapítása óta szert tett elsősorban a fenntarthatóság és a környezetvédelem terén. A Zsidó Nemzeti Alap számos országban van jelen, így a Közel-Kelet és Európa mellett Amerikában és Afrikában is. Izraeli viszonylatban a legnagyobb, globálisan pedig az egyik legrégebben alapított zöldszervezet azért nyitotta meg a Zsidó Nemzeti Alap – Magyarország és Közép Európa nevet viselő irodáját Budapesten, hogy tudását és tapasztalatait megoszthassa magyarországi és régiós partnereivel. A helyszínválasztásban komoly szerepet játszott az a tény, hogy a Zsidó Nemzeti Alapot éppen magyar és kelet-közép-európai kötődésű aktivisták alapították – így a budapesti irodanyitás a gyökerekhez való visszatérésként is értelmezhető.

A Zsidó Nemzeti Alap Magyarországon az örökségápolás, a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, az erdőgazdaság és a technológiai innováció terén kívánja előmozdítani izraeli és magyar szervezetek együttműködését. Nem csupán a zsidó valláshoz, illetve Izraelhez kötődőket szeretnék megszólítani a tevékenységükkel idehaza, hanem mindenkit, aki érdekelt a high-tech iparágban és innovációban a világ élvonalába tartozó Izrael és Magyarország kapcsolatainak erősítésében, aki a szervezettel közösen szeretne tenni a környezet védeleméért, és persze azokat is, akik érdeklődnek a zsidó kultúra, a magyar múlt zsidó vonatkozásai iránt.

Nagy várakozással tekintünk most induló magyarországi tevékenységünk elé. Hisszük, hogy jelenlétünk erősíteni fogja az izraeli és a magyar nép barátságát, és a két ország gazdasági kapcsolatait is. Izrael egyik legnagyobb és legrégebben alapított szervezeteként elkötelezettek vagyunk a két ország kiváló kapcsolatainak további elmélyítéséért” – mondta Kobi Davit, a Zsidó Nemzeti Alap Magyarországi és Közép-Európai Irodájának elnöke. Hozzátette: “Tisztelettel adózunk alapítóink emléke előtt, és a budapesti irodaalapítással úgy érezzük, ma is élő történelmi gyökereinkhez kapcsolódunk. Ma a modern, gyorsan fejlődő és nyitott Izraelt képviseljük, amely keresi az együttműködés lehetőségeit Magyarországgal. A klímaváltozás nagyon hasonló kihívások elé állítja országainkat: szárazság, elsivatagosodás, ivó- és öntözővízhiány. Bízunk abban, hogy képesek leszünk értékes tudást és tapasztalatot átadni magyar partnereinknek ezeken a területeken.”

A közeljövőben a KKL-JNF a környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a magyar múlt zsidó vonatkozásai témaköréiben fog projekteket kezdeményezni magyar kormányzati szereplőkkel, cégekkel, startupokkal és magánszemélyekkel közösen, illetve a diplomáciai képviseletekkel együttműködésben szeretné erősíteni Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatait.

A Zsidó Nemzeti Alapról (KKL-JNF)

KKL-JNF (Keren Kayemeth LeIsrael – Jewish National Fund), magyarul Zsidó Nemzeti Alap, Izrael legnagyobb és a világ egyik legrégebbi zöld szervezete. 1901-ben történt megalapítása óta, a Zsidó Nemzeti Alap Izrael államának fejlődésén és a zsidó emberek és Izrael közötti kapcsolatok erősítésén munkálkodik, ápolja a zsidó kulturális örökséget, és segít megóvni a természeti értékeket. A szervezet, Izraelen kívül, több mint 55 országban van jelen, ahol támogatja a természetvédelemmel kapcsolatos oktatást, valamint az innovatív és fenntartható ökológiai megoldások fejlesztését. A Zsidó Nemzeti Alap a technológia területén szerzett jártasságát és tapasztalatait nemzetközi partnerségi programokon, workshopokon és képzéseken keresztül adja át partnereinek. A vízgazdálkodás, az újraerdősítés, az elsivatagosodás elleni küzdelem és a fenntartható mezőgazdaság területén indított kezdeményezései és projektjei számos állami és nemzetközi elismerést szereztek a Zsidó Nemzeti Alap számára” – zárul a szervezet közleménye.

[popup][/popup]