Idén hét Raoul Wallenberg-díjat adnak át

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Közösség

A 2010-ben alapított Raoul Wallenberg-díjra idén összesen huszonhat ajánlás érkezett, ebből huszonhárom egyes személyekre, míg további három egy-egy szervezetre vonatkozott. A bíráló bizottság hosszú egyeztetés után hat egyéni és egy szervezeti díjra tett javaslatot, amelyeknek átadása január 17-én (szerda), délután két órától lesz Budapesten, a MAZSIHISZ-BZSH székházának Goldmark termében. (Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)

Az idén nyolcadik alkalommal odaítélt díjat a Raoul Wallenberg Egyesület és a Raoul Wallenberg Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) részvételével alapította annak érdekében, hogy a névadó előtt fejet hajtva elismerésben részesítsék az arra érdemes polgárjogi aktivistákat, civil szervezeteket, a települési önkormányzatokat, nemzetiségi önkormányzatokat, intézményeket, az írókat, újságírókat, szerkesztőségek, szellemi műhelyek közösségeit, az egyházi közösségeket, egyházi közösségben tevékenykedő embereket. Az alapítók a rangos díj adományozásával példát, példaképeket és etikai mércét kívánnak állítani a magyar társadalmi és politikai közélet elé.

A Raoul Wallenberg-díj idei átadásán beszédet mond Langerné Victor Katalin, az EMMI helyettes államtitkára, és Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete. A laudációkat Kósa Judit, a bíráló bizottság titkára, és Derdák Tibor, a bíráló bizottság elnöke ismerteti. A vendéglátók nevében köszöntőt mond Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke.

Január 17-én lesz egy másik, a legendás svéd embermentővel kapcsolatos esemény is: a diplomata Pozsonyi út és Wallenberg utca sarkán lévő emléktáblájánál megemlékezést tartanak, ahol beszédet mond a már említett Niclas Trouvé nagykövet, valamint Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő.
A vészkorszakban Budapesten tevékenykedő Raoul Wallenberg zsidó honfitársaink tízezreit mentette meg. Utoljára 1945. január 17-én látták, akkor indult védőőrizetben Debrecen felé. Útközben, Gödöllő előtt őrizetbe vették és január 22-én Moszkvába szállították. A Szovjetunióban hunyt el máig tisztázatlan időpontban és körülmények között.

[popup][/popup]