Holokauszt oratórium Hannoverben

Írta: Prétz Péter Ernő - Rovat: Közösség

Az Európai Kántorszövetség konferenciát tartott Hannoverben, a Holokauszt Emléknapja alkalmából.

“Az éjszaka” Holokauszt Oratórium a hannoveri Kuppelsaalban. 2020. január 27 (.Fotók: European Cantros’ Association)

Az Európai Kántorszövetség (ECA)* 2020 évi gyűlése egybeesett a város Holokauszt emléknapi megemlékezéseivel, amit idén Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából rendeztek.

Az ECA kántorok és előimádkozók független szervezete; ötnapos rendezvényükön bárki részt vehet, akit a kántorművészet vagy általában a zsidó zene érdekel.

A konferenciát a Zsidó Zene Házában rendezték. Vezető kántornak idén a jeruzsálemi Jesurun zsinagóga hazanját, a 80-as éveiben járó Asher Hainowitzot hívták meg. Hozzá csatlakozott még húsznál több vendégelőadó, köztük Mark Kligman, a zsidó zenetudomány professzora a UCLA-n, Dr. Jerry Glantz, a híres kántor, Leibele Glantz fia, Beny Maissner torontói kántor, akinek Israel Alter nevű nagybátyja volt Hannover utolsó főkántora a soá előtt, és sokan mások. Daniel Tunkel )előadást tartott apja, Victor Tunkel munkájáról, aki 1800 darabos zenetörténeti és liturgiai zenei könyv- és kottagyűjteményt állított össze a 17. századtól napjainkig.

Magyar részről öt kántor volt jelen a konferencián: Nógrádi Gergely (Frankel), Rudas Dániel (Dohány utca), Aviya Nachshon (Bethlen tér),  Dési Tamás (Újbuda), Rosenfeld Dániel (Nyíregyháza).

Az összejövetelen megvitatták, miként egyesíthető a legszebb kántorművészeti hagyomány a kortárs zsidó zenével, amitől a zsinagógai szertartások autentikusak maradnak, és mégis megszólítják korunk emberét.

A Holokauszt Emléknapján a német hivatali épületeken félárbocra eresztették a zászlókat; a kántorokat ezen a napon díszvendégként fogadta az alsó-szászországi parlament elnöke, Dr. Gabrielle Andretta (képünkön).

Aznap az Ahlem Emlékközpontba is ellátogattak. Az épületben a háború előtt mezőgazdasági iskola volt, ahol a zsidó diákok gazdálkodást tanulhattak, ám 1942-től innen deportálták 2173 zsidót Riga, Varsó és Auschwitz felé. A deportálást csak 144-en élték túl.

Az idei konferencia fináléja az Elie Wiesel művéből és Leible Glanz zenéjéből összeállított “Az éjszaka” című Holokauszt emlékkoncert volt. A 3500 fős közönségnek a Kuppelsaal adott helyet, a művet a Kalinyingrádi Szimfonikus Zenekar, a Vilniusi Állami Kórus, a Moszkvai Zsidó A Capella, valamint Beny Maissner és Dan Mutlu kántorok adták elő.

“Az éjszaka” Holokauszt Oratórium a hannoveri Kuppelsaalban. 2020. január 27.

A kántortalálkozót idén rendezték meg a 13. alkalommal. A megemlékezésnek méltó keretet biztosítottak a német vendéglátók. A hannoveri zsidó hitközség felejthetetlen emlékkoncertet rendezett az ECA kántorainak bevonásával a hannoveri orthodox zsinagógában, melyet olyan személyek hallgattak végig, mint Alsó-Szászország miniszterelnöke, Hannover főpolgármestere, és Ralf Meister püspök.

A hannoveri hitközség négy zsinagógát tart fenn a négy különböző zsidó vallási irányzatnak.

A hatnapos program utolsó eseményeként a bergen-belseni koncentrációs táborba látogattak a résztvevők, ahol a helyszín egyik történésze, Diana Gring kalauzolta őket. Diana többórás interjút készített korábban Moshe Kraus kántorral, Bergen Belsen túlélőjével, akinek hite és zenéje mélyen meghatotta őt.

Danni Bergson és Natan Fagelman Káddist mond Bergen Belsenben

* Az ECA kántorok, előimádkozók és érdeklődő laikusok szervezete: céljuk, hogy a zsidó ima egyedi és szépséges zenéjéről párbeszédet folytassanak, azt tanítsák, és hagyományát tovább adják. A szervezet nyitva áll az új tagok előtt. Évente más-más városban rendez konferenciát, erre korábban sor került már régebben Budapesten, Londonban, Leedsben, Manchesterben, tavaly Prágában és idén Hannoverben. Kutatói részlege külön tudományos konferenciákat szervez a liturgiáról és annak eredetkutatásáról, ezt tavaly szintén Hannoverben tartották meg.

A szerző a Bethlen téri zsinagóga tagja

[popup][/popup]