Holocaust megemlékezés a Debreceni Zsidó Hitközségen

Írta: DZSH - Rovat: Közösség

A “Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja” alkalomból a Debreceni Zsidó Hitközség 2017. április 26-án, meghívta Debrecen közoktatási intézményeit a Debreceni Zsidónegyed látogatására, valamint a holokauszt borzalmait bemutató filmre. Pészach miatt, a megemlékezést április 26-án tartottuk meg.

Az eseményen több száz diák vett részt. A Brassai Sámuel Gimnázium, Diószegi Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a Debreceni Egyetem hallgatói tisztelték meg jelenlétükkel a megemlékezést.

Országosan egyedülálló kezdeményezés volt a program, melynek célja, hogy az emléknap kapcsán minél több fiatal látogathassa meg a zsidónegyed szakrális tereit, valamint információt kapjon a zsidó kultúráról, a zsidó hagyományokról, a debreceni zsidóság történetéről, hiteles képet kapjon a vészkorszak helyi szörnyűségeiről is. A nap folyamán testközelből láthattak bele a diákok a második világháborús korszakba, a zsidó vallásba, és a zsidó emberek életébe.

.

A Debrecen Televízió által készített „Akik lelke megmaradt a hitben” című dokumentumfilmet nézték meg a résztvevők a hitközség kultúrtermében. Ebben, a történelmi áttekintés mellett jelenleg Debrecenben, Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban élő holokauszt túlélőktől hiteles visszaemlékezéseiken keresztül hallhattunk embertelen meghurcolásukról. A háború előtti évek, a helyi gettó, a deportálás és a munkatáborok megpróbáltatásai képekben és beszélgetésekben elevenedtek meg. A film megtekintése után a fiatalok meg is beszélhették a holokauszt kapcsán felmerült kérdéseiket Heller Zsolt folkesztéta segítségével.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a résztvevőket a kultúrtermünkben és a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. Kiemelte, hogy országosan egyedülálló módon hagyományos megemlékezés helyett fiataloknak szánt rendhagyó programmal idézzük fel idén a holokauszt áldozatainak emlékét. Ennek egy séta is része volt a Debreceni Zsidónegyedben, megtekintették, az ortodox zsinagógát, az egykori kóser vágodát és rituális fürdőt, a mai imádkozások helyszínét, a kis zsinagógát, a Bet Hamidrast – magyarázatok meghallgatásával. Testközelből láthatták a Tórát, a szentírásunkat.  A program a Holokauszt Emlékfalnál fejeződött be, ahol egy perces néma megállással és főhajtással gondoltunk a hatezer helyi áldozatra. A filmvetítés, valamint a zsinagógai ismertetők alatt a figyelő tekintetekből láttuk, hogy ez a nap nem múlik el emlékezetükből nyom nélkül. Figyelemreméltó, hogy a diákok komolyan vették a zsinagóga megtekintését.

Érdekesség, hogy a Brassai Sámuel Gimnázium tanulói a tanárnőjük által adott kipában érkeztek hozzánk.

 

 

[popup][/popup]