A világhírű Polányiak. Egy elfelejtett család regényes története

Írta: Szapor Judit / Zsidó Erzsébetváros Klub - Rovat: Közösség

A világhírű Polányiak. Egy elfelejtett család regényes története – részlet Szapor Judit könyvéből

A Magyarország története  7. kötete a különböző társadalmi rétegek lakásviszonyait bemutató sorozat részeként közölte a Pollacsek család nappalijának fényképét az 1890-as évekből.

A Polányi szalon

A fejedelmi méretű, kárpitokkal, perzsaszőnyegekkel, cserepes pálmákkal, nippekkel és dísztárgyakkal zsúfolt szoba híven tükrözte a századforduló vállalkozó polgárságának ízlését. A fénykép közepén impozáns festmény látható, melyről a család öt gyermeke: Laura, Adolf, Károly, Zsófia és Mihály néznek a fotográfus lencséjébe. A festmény nem maradt fönn, így csak a fénykép örökíti meg a pillanatot, amikor a Pollacsek család társadalmi és financiális sikerének csúcspontján állt. Maga a festmény léte is a család sikerét bizonyítja: míg a családi portrék arisztokrata és dzsentri körökben hosszú múltra tekintettek vissza, a felső-középosztály körében csak ebben az időben, azaz az 1890-es években váltak divatossá.

A lakás helye is sokat elárult a család helyzetéről. A tágas lakás ugyanis a Sugárút (1886-tól Andrássy-út) 2. alatti házban volt, a rohamosan fejlődő főváros nem sokkal előbb épített, fákkal beültetett széles útján, amely összekötötte a gyorsan beépülő belvárost a Városligettel. A Sugárút a párizsi bulvárok mintájára épült 1871 és 1884 között. Alatta futott és fut ma is a kontinens első földalatti vasútja. Mint az ország példa nélküli gazdasági növekedésének jelképe, a Sugárút az 1896-s millenniumi ünnepségek egyik fő látványosságának számított.

 

A képen az Andrássy út 2-es számú ház, a Polányi család lakhelye (Forrás FORTEPAN)

A gyermekek apja, a családfő, Pollacsek Mihály vasúti mérnök és vállalkozó volt, foglalkozásával is illusztrálva Magyarország ipari fellendülését. Pollacsek Mihály szakmai és pénzügyi felemelkedése és a család társadalmi pozíciója és életstílusa összhangban volt az ország gazdasági fejlődésével és a túlnyomórészt zsidó származású vállalkozó polgárság és értelmiségi középosztály felemelkedésével.

A család egymást követő nemzedékei jól illusztrálják a zsidó asszimiláció egyik domináns trendjét Kelet- és Közép-Európában: a költözést a két birodalom, az Osztrák–Magyar Monarchia és Oroszország perifériáiról azok központjaiba, s a társadalmi felemelkedés lélegzetelállító ütemét mindössze három nemzedék alatt.

*

A ZSERklub (azaz a Zsidó Erzsébetváros Klub) következő programja:

Emigráns nemzedékek – Továbblépés vagy kényszer

Beszélgetés Szapor Judit Kanadában élő történésszel.

A kiemelkedően, sokszínűen tehetséges Polányi család útja a magyar századforduló világából a világhírig és a hazai elfeledtetésig.

Beszélgetőtárs Várkonyi Benedek újságíró.

A beszélgetést követően Szapor Judit dedikálja a közelmúltban megjelent A világhírű Polányiak. Egy elfelejtett család regényes története című könyvét.

Időpont: 2018. január 24. szerda, 17.30.

Helyszín: VII. Csányi utca 5.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: [email protected]

 

[popup][/popup]