Együttműködési megállapodást köt az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem  

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Együttműködési megállapodást köt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem (OR-ZSE) a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (SZTE BTK).

A Szegedi Tudományegyetem

 A Felek célja, hogy együttműködési megállapodásuk keretében elősegítsék az évezredes magyar-zsidó együttélés kulturális és művészeti örökségének, a magyarországi zsidóság kortárs kultúrájának és művészetének, illetve a holokauszt emlékezetének tudatosítását az egyetemi képzés során. 

 Az együttműködést jegyző dokumentumot a két intézmény vezetői, Dr. Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektori jogkörökkel megbízott általános rektorhelyettese és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja látja el kézjegyével 2022. december 19-én, hétfőn délelőtt 11.00 órakor a Mazsihisz Síp utcai dísztermében.

 Az OR-ZSE valamint az SZTE BTK számos egysége (Történeti Intézet, Néprajzi és Antropológiai Tanszék, Vallástudományi Tanszék, Filozófia Tanszék) közötti sokéves együttműködés előzte meg ezt a megállapodást.

 Az együttműködési keretek előkészítését és kidolgozását követően a két intézmény szándékosan választotta az együttműködési megállapodás aláírására a december 19-i dátumot. Az időpont, a hanuka és a karácsony ünnepét idézi fel.

 Mindkét hagyományban a fény központi szerepe a közös tudásból megszülető világosságra irányítja mindannyiunk figyelmét, akik saját környezetünkben, s saját hagyományainkra építve keresünk közös, megosztható, mindőnket gazdagító belátásokat.

(Mazsihisz közlemény)

[popup][/popup]