Debreceni Sábesz Brassóban

Írta: DZSH - Rovat: Közösség

Július 1-3 között a Debreceni Zsidó Hitközség tagjai a Brassói Zsidó Hitközség meghívására Brassóba látogattunk, egy közös Szombatra. A találkozó többszöri szíves invitálás, majd hosszas előkészület után jött létre.

1467396196587

A vendéglátók nagy szeretettel és odafigyeléssel fogadtak bennünket. A péntek délutáni megérkezést követően foglaltuk el szállásunkat Brassó óvárosának központjában, a patinás „Korona” szállodában. Itt mindenki megkapta a hitközség ajándékát: frissítő uzsonnát, a brassói közösségről szóló könyvet, a város térképét. Némi pihenés, felfrissülés után rövid városnéző sétán vettünk részt, majd Minchára és Kabalat Sabatra indultunk a csodálatos „Bét Israel” zsinagógába, ahol a brassói közösség tagjai üdvözöltek bennünket. A mór stílusú, háromhajós épület 1899-1901 között épült, Baumhorn Lipót tervei alapján. Festett ólomüveg ablakai egy-egy izraeli város címerét ábrázolják.

A Péntek esti Istentisztelet Floroianu Dan előimádkozó és Adler József kántor vezetésével zajlott. Róth Tibor, a brassói közösség elnöke tartott tanítást a hetiszakaszhoz kapcsolódóan. A vacsora alatt Horovitz Tamás, a DZSH elnöke mondott köszöntőt, majd bemutatta a debreceni hitközséget.

A Szombat reggeli Sákritot követően részt vettünk a kidduson, majd rövid ismertetőt kaptunk a brassói hitközségről. Következett a szombati ebéd, délután Minchá ima, majd Szeudat slisit és Dvár Torá. Ezt követően kerek-asztal beszélgetés volt a hitközségek életéről, mindennapjairól, aktuális témáiról.

A Hávdálá után a brassói közösség Yahad nevű kórusa adott felejthetetlen koncertet. Az este díszvacsorával zárult.

Vasárnap reggel az imát követően a libegővel felemelkedtünk a város fölé, ahonnan csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk, majd ellátogattunk a híresen hírhedt „Drakula kastélyba”. A búcsúebédet követően számtalan új élménnyel, kellemes benyomásokkal gazdagodva hazafelé vettük utunkat.

A három nap alatt ellátásunkat a brassói hitközség „Salom” kóser vendéglője biztosította.

Köszönjük vendéglátóinknak a felejthetetlen hétvégét, Róth Tibor és felesége, Róth Vera szerető gondoskodását, mellyel körülvettek minket.

[popup][/popup]