Az embermentő olasz cukrász emlékezete

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Ahogy minden évben felidézzük az egyiptomi kivonulást, úgy mondjuk el évről évre a Holokauszt történetét is. Ez évben egy eddig a nagyközönség számára ismeretlen olasz embermentő emlékét idézi fel az izraeli nagykövet videó üzenetében.

A Holokauszt Mártírjainak és Hőseinek Emléknapja 2020

Yom HaShoah 2020, Hungary A magyarországi és az izraeli holokauszt emléknapokon ebben az évben olyan hőst szeretnénk felidézni, akiről addig nem tudtunk, amí…

“A magyarországi és az izraeli holokauszt emléknapokon ebben az évben olyan hőst szeretnénk felidézni, akiről addig nem tudtunk, amíg meg nem elevenedett egy izraeli gyermekkönyv lapjain. A Francesco Tirelli fagylaltozója című könyv valóságos történetet mesél el: egy vallásos zsidó kisfiút és családját miképp mentette meg Francesco Tirelli, s ők hogyan élték meg az elrejtőzés és a téli zsidó ünnep, a hanuka napjait. A Budapesten élő, Francesco Tirelli (1898-1954) olasz cukrász és párbajtőr oktató, 1944-1945 fordulóján élete kockáztatásával legalább húsz zsidót rejtett el cukrászdájában, lakásán, és egyéb rejtekhelyeken.”

Yacov Hadas-Handelsman nagykövet üzenete a Holokauszt Mártírjainak és Hőseinek Emléknapján. A videó hét résztvevő közös üzenetét közvetíti emlékezésről, bátorságról és az emberi helytállás fontosságáról olyan időkben, amikor mindez lehetetlennek tűnik.
A projektet koordinálta és a videót készítette az Infopoly Alapítvány.

 

Címkék:Francesco Tirelli, Izraeli követség, JomhaSoá, Soá emléknap

[popup][/popup]