Amszterdam, a megszállt város – filmvetítés

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Steve McQueen monumentális dokumentumfilmje egyetlen alkalommal a moziban!

A magyarhangya a Bálint Ház közreműködésével április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján egyetlen alkalommal mutatja be az Oscar-díjas Steve McQueen legutóbbi filmjét, az Occupied City-t az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

McQueen ebben a monumentális esszéfilmben bejárja a 2020-as évek vibráló Amszterdamját, aminek lakói épp a globális pandémia hatásaival küzdenek. A film megeleveníti a város II. világháborús emlékeit, amiket ráterít Amszterdam mai térképére és beleszövi őket a jelen utcáiba és épületeibe. Az Occupied City a náci megszállás alatti ellenállásról, kollaborációról és bátorságról szóló történeteket idéz meg, miközben egy álomszerű teret ábrázol, ahol az elképzelhetetlen történelem árnyéka és az új jövő reménye együtt létezhet.

A rendező ezt a különleges filmet két szálon vezeti párhuzamosan: kedvenc városának náci megszállását idézi meg, szinte házról házra, míg a helyszíneken a mai, pulzáló, pandémiától és tüntetésektől lázas Amszterdamot mutatja. A hatás egyszerre letaglózó és felvillanyozó: az Occupied City egy nagy ívű, gondolatgazdag meditáció az emlékezetről, az időről és az emberiség jövőjéről.

A magyarhangya és a Bálint ház közös szervezésében április 16-án, egyetlen alkalommal látható mozivásznon a film, eredeti nyelven, magyar felirattal: Budapesten, az Uránia dísztermében.

Az előadásra jegyek már kaphatók a mozi weboldalán: https://urania-nf.hu/film/occupied- city

[popup][/popup]