Ábécés könyv – túlélőkről

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Nagyformátumú, gazdagon illusztrált antológiát vehet kézbe az olvasó az ostromlott Budapestről. A német megszállásról, a nyilasok hatalomátvételé-ről, üldözők és üldözöttek drámájáról, zsidók ellen folyt hajtóvadászatról, a negyvennégyben szétlőtt házak és felrobbantott hidak romvárosában.

Harminckét szerző írásaiból állt össze ez a könyv: neves teoretikusok tanulmányaiból, kortárs írók, rendezők és színészek memoárjaiból, feljegyzéseiből, akik túlélői és tanuságtevői ennek a kornak. Bújkáló zsidók mesélnek benne életbenmaradásuk történetéről. Szinte mindannyian hamis papírokkal, névváltoztatási praktikákkal rejtőztek városszerte szenespincékben, padlásokon, embermentő családok éléskamráiban.

A kötet felér egy krimi izgalmával. Biblikus mítosszal indul: az Ábrahámi Szövetségről szólva azt kutatja, hogy „Isten választott népe” évezredek elteltével miként vált a történelem legbrutálisabb népirtásának áldozatává. Neves hazai teoretikusaink közül Bibó István, Heller Ágnes és Gábor György filozófus elmélkedik a fajüldözésről, de számos remek írónk is szót kap a kötetben: többek között Márai Sándor, Déry Tibor, Szép Ernő és Konrád György, a közelmúlt esszé-irodalmának fejedelme, és megszólal Szinetár Miklós rendező, az Operaház egykori főigazgatója, Gábor Miklós, a legendás Hamlet, és egykori felesége, az örök Júliát alakító Ruttkai Éva. Háborús emlékeiket idézik fel arról mesélve, hogy a sziklahasadékok közt is teremhet virág.

Érdemes mindannyiunknak megismerkedni a korszak rémtetteivel. Katolikusoknak, reformátusoknak, evangélikusoknak, unitáriusoknak és ateistáknak, a legkülönfélébb nézetek, vallások és irányzatok követőinek, mert a gyász hetvenötödik évében eljött az idő, hogy elfogulatlanul egymásra tekintsünk.

Az antológia  két egymást követő évben elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását. A Kódex Könyvműhely és a Neoprológus Kiadó együttműködésével jelent meg 320 oldalon, közel negyven illusztrációval kemény táblás borítóval. A Líra és a Libri könyvesboltjaiban kapható.

A könyv bemutatója szeptember 23-án délután 6 órakor lesz a belváros szívében, a Kálvin tér mögötti  Építészpince varázsos hangulatú kertjében (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2). A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Update:

A járványra való tekintettel a könyvbemutató elmarad.

Címkék:Suttogókönyv

[popup][/popup]