A Tóra mint viszonyítási pont ma

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Szeretettel meghívunk minden édeklődőt november 5-én 18:00-kor a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Bálint Ház és a 2B Galéria közös eseményére, melyet a Dáf Párását Sávuá – Hetiszakasz Oldalak oktatási projekt elindításának alkalmából szervezünk.

Az eseményen Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektorhelyettese, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, valamint Roskó Gábor járják körbe, egyebek mellett, hogy milyen szerepet tölthet be a Tóra mint referencia pont a mai zsidó közösségben és a kortárs gondolkodásban. Ezen felül beszélgetni fogunk a képi ábrázolás korlátozásairól a zsidó hagyományban és arról is, hogy mi történik akkor, ha nem “szakértők” kommentálják a Tórát.

A Dáf projektről

A Dáf Párását Sávuá, vagyis Hetiszakasz Oldalak egy új online oktatási felület tórafordításokkal és kommentárokkal. Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusól tárgyalják az adott szövegrészt. A zsidó közösség sokszínűségét leképezve, a kommentárok között egyaránt megjelennek a szekuláris és vallási hangok, a különböző irányzatok képviselői, valamint egyenlő arányban férfi és női kommentálók. A projekt keretein belül a zsidó közösség több mint 100 tagja helyezte érthető, releváns megvilágításba a tórai hetiszakaszok üzenetét.

A projekthez a hetiszakasz-részletek újrafordítását és a kommentárok gondozását Balázs Gábor végezte.

A projekt a daf.mozaikhub.hu webcímen érhető el.

A felületet, vizuális kommentárként, Roskó Gábor egyedi grafikái is színesítik. A munkák egy részét a 2B Galériában november 15-ig lehet megtekinteni.

[popup][/popup]