A magyar Hasomer Hacair önerőből szervezi újra a mozgalmát

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

A Hasomer Hacair ifjúsági szervezet forrásteremtő kampányát támogatja szerkesztőségünk az alábbi írás közlésével.

Somer tábor, 1946 (Valószínűleg Szilvásváradon)

“Úgy tűnik, a megújulás, a mozgalmi innováció terén példát mutat a hazai zsidóságnak a legrégebbi zsidó ifjúsági szervezet, a Hasomer Hacair” – írja Dombi Gábor, a szervezetet az olvasók figyelmébe ajánlva.

“Előtörténet

Az 1913 óta működő nemzetközi cionista mozgalom magyar ága 1927-ben kezdte meg működését. A második világháború alatt a lengyelországi cionista menekültek is bekapcsolódtak a munkába, és a Somer tagjai tevékeny szerepet játszottak a német megszállás alatt az ellenállásban, embermentésben. Embereket szöktettek ki a gettókból, konspiráltak, iratokat hamisítottak, szervezték a gyerekek védelmét, illetve a menekülést Románián keresztül, a kivégzésre hurcoltakat gyakran a nyilasok egyenruhájába bújva mentették ki a sorból. A Margit körúti fogházból is sikeresen szabadították ki néhány lefogott bajtársukat. A budapesti gettó felszabadulásakor a somer tagja, Herbst Imre (Mimis) készítette azokat a drámai fényképeket, amelyek dokumentálták az ott uralkodó állapotokat. A háború után vidéki táborokba juttatták el a sokat szenvedett gyerekeket, ahol a közösség adta lendülettel készítették fel őket az alijára.

A magyar határok lezárultáig, 1948-ig folyt a fiatal someresek kiáramlása, s még utána is egy ideig részt vettek az illegális aliják szervezésében. A kommunista hatalomátvétel után a Somert – sok más szervezettel együtt – betiltották, és csak a rendszerváltást követően kezdhette újra a tevékenységét, párhuzamosan magyar zsidó újjászületéssel. A szervezet egykori tagjai felnőttként fontos szerepet játszanak ma is a zsidó közéletben, a zsidó kultúra ápolásában és továbbadásában.

A mai helyzet

A 2010 utáni években fokozatosan gyengült a Somer ereje, akcióképessége, s csökkent a tagsága is. Ezért 2020 végén a hazai szervezet fiataljai – végiggondolva a szervezet lehetőségeit, felismerve a problémákat – nagyon kemény, hatalmas szellemi, fizikai, anyagi erőforrások megmozdítását igénylő megújulási programokat dolgoztak ki. Ennek végrehajtása zajlik napjainkban, talán lelkesebben és nagyobb energiákkal, mint amit a rendszerváltás óta bármikor is kifejtett a szervezet. Ennek motorjai tizenéves és a húszas éveinek elején járó lányok és fiúk.

Somer nyitóbuli, 2019. szeptember 15.

Tapasztalatunk szerint a zsidó ifjúsági szervezetek támogatottsága alacsony ahhoz képest, hogy mekkora potenciál rejlik bennük, s ahhoz képest pedig elenyésző, hogy ők a letéteményesei a zsidó jövőnek Magyarországon. A someres „öregek” és a mögöttük álló intézmények, cégek támogatóként állnak a someres új generáció mellé, de most még több kell: újrateremteni a korábbi folyamatok és a Covid járvány által megviselt gyerekközösséget, és segíteni ifjú madrichjait, akik a zsidó gyerekekkel foglalkoznak.

A kibontakozás útjai

A Hasomer Hacair jelen pillanatban szívességi „szobahasználó”, valójában hajléktalan. Nem halasztható tovább, hogy megszerezze saját otthonát. Szükség van egy olyan helyre, ahol a gyerekek kreatívak lehetnek, tanulhatnak és játszhatnak; szabadon lehetnek gyerekek és zsidók anélkül, hogy egy intézmény gazdája, gondnoka korlátozná őket, csak mert „vendégek”. Ezt a helyzetet Somer korábbi vezetői is ismerték, de a megoldásig nem jutottak el tudták, pedig közösségi tér nélkül a közösség is megszűnik. A Somer legális szervezet, akkor miért kellene illegalitásban működnie? Természetesen a világjárvány megviselte a zsidó intézményeket is, őket is elérték a leépítések, és ezen lehet sopánkodni – de akik az ifjúsági szervezeteken spórolnak, azok elfelejtették volna, hogy mennyire fontos a zsidó jövő? Az ifjúsági szervezeteknek otthont kell teremteni, mert enélkül nincs kibontakozás. Gyerekközösségünknek egy fizikailag létező, biztonságos helyre van szüksége, amihez kötődhet.

A Somer fiataljai és az alumni kör olyanokból áll, akik nem ugranak el a fizikai munkától sem, ha kell falat építünk, vakolunk, festünk, villanyt szerelünk, hogy megfelelő körülmények között fogadhassuk azokat a gyerekeket, akiket lelkesít a zsidó otthon, a zsidó barátok és a Somer eszmevilága. Jelen vagyunk az online térben, ahol támogatásokat gyűjtünk, a régi someresek, barátaink és támogatóink videókon szólalnak meg érdekünkben, új arculati filmet készítettünk, és nagyon sok olyan program van a tarsolyunkban – illetve kibontakozási tervünkben, amit a közeljövőben szeretnénk megvalósítani –, de ehhez sok energia, pénz és odaadás szükséges. A Somer által a fiatalok erős zsidó identitásra tesznek szert, amelynek magja a közösség. A Somer ahhoz nyújt lehetőséget, hogy megismerjük a világ nagy kérdéseit; vitákban és együttgondolkodás által tanulnunk egymástól. A Somer barátok erős és tartós hálójából áll itthon és az egész világon. Mindannyiunk célja, hogy közösségi élményt nyújtva, a következő generációkat szolidaritásra és aktivitásra tanítsa a judaizmus mellett. Nemcsak a 18 év alatti korosztályt, de a fiatal felnőtteket is.

Facebook

Támogass minket, hogy fenntartható zsidó ifjúsági közösséget teremthessünk! A Somer egy zsidó ifjúsági mozgalom. Legfőbb célja, hogy a következő generációt a judaizmus mellett szolidaritásra és aktivitásra tanítsa, illetve közösségi élményt nyújtson, már nem csak a 18 év alatti korosztálynak, de fiatal felnőtteknek is…. (Szeretnél még többet tudni?

A fiatalok ezen az úton fognak visszatalálni zsidó gyökereikhez. Amit otthon nem tanulhattak meg, azt megtanulhatják és megélhetik ebben a közösségben. S így maradunk meg zsidónak, barátnak, a zsidóságért tenni akaró embereknek.

Remélem, ön is a tenni akaró emberek közé tartozik. Gondolt már arra, milyen jó segíteni egy nagy célt, aminek részese vagy? Akármilyen csekély összeggel támogatja rendszeresen a Hasomer Hacair Magyarország újjászületését, hozzátett egy téglát a klubhelyiséghezhez, ahol fenntartható zsidó ifjúsági közösséget és felejthetetlen élményeket teremtünk” – zárul a szervezet figyelemfelhívó sajtóanyaga.

[popup][/popup]