Zuroff: Kelet-Európában megpróbálják átírni a holokauszt történelmét

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal központ igazgatója szerint a holokauszttagadás problémája a balti országokban, Magyarországon és Ukrajnában vetődik fel a “legélesebb jelleggel”. “Különös aggodalommal tölt el az a tény, hogy az utóbbi években a kelet-európai országokban szisztematikusan próbálják átírni a II. világháború és a holokauszt történelmét” – idézte Zuroffot kedden a TASZSZ orosz hírügynökség.

efraim_zuroff_000

Zuroff az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából orosz újságíróknak adott interjúban beszélt erről. “Különös aggodalommal tölt el az a tény, hogy az utóbbi években a kelet-európai országokban szisztematikusan próbálják átírni a II. világháború és a holokauszt történelmét” – idézte Zuroffot kedden a TASZSZ orosz hírügynökség.

A nácivadász központ vezetője egyebek mellett abban látja ennek okait, hogy – mint mondja – ott “megpróbálják elfedni a nácibarátok által elkövetett bűncselekményeket”.

“Ebben az összefüggésben kell megérteni azt, hogy a kollaborálás csak Kelet-Európában járt a tömeggyilkosságokban való szisztematikus részvétellel” – hangsúlyozta Zuroff. Ezek az országok szerinte jobban szeretnék, ha a világ nem tudna erről, megpróbálnak elfogadtatni egyfajta “kettős genocídium” elméletet, amely szerint a holokauszt nem egyedi jelenség, a kommunizmus bűnei pedig ugyanolyan borzalmasak, mint a nácik bűncselekményei. Zuroff szerint ez nem igaz.

Szerinte a balti országok, Magyarország és Ukrajna “több oknál fogva cselekszenek így, és az egyik ok az, hogy jobban szeretnék, ha a világ áldozatként viszonyulna hozzájuk”.

“A holokauszt két legfőbb jellemzője miatt különbözik más bűncselekményektől. Az első a fanatizmus ideológiája, amely egy egész nép teljes megsemmisítésére törekszik. A másik a tömeggyilkosság iparosítása. Az emberiség történelmében korábban soha nem hoztak létre gyárakat a gyilkosságokhoz” – mondta Zuroff.

Úgy folytatta, hogy a posztkommunista kelet-európai országoknak hősökre van szükségük. “Ezek új országok, és a hőseik azok, akik a kommunizmus ellen harcoltak. De ha ártatlan zsidókat gyilkoltak, saját országaik zsidó polgárait a holokauszt idején, őket nincs joguk hősöknek nevezni” – vélekedett.

 

 

[popup][/popup]