ZSVK zárónyilatkozat: A Jobbik a magyar demokrácia alapjait veszélyezteti

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarországnak fel kell ismernie, hogy a Jobbik ideológiája és tevékenysége komoly fenyegetést jelent a magyar demokráciára, és minden demokratikus erőnek fel kell lépnie a szélsőségekkel szemben – áll abban a határozatban, amelyet a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlésén fogadtak el kedden.

wjc-logo

A WJC határozatában az olvasható: nagy aggodalommal figyelik, hogy néhány európai országban, így Görögországban és Magyarországon megerősödtek a szélsőjobboldali, neonáci pártok, amelyek „nyíltan dicsőítik Hitler náci rezsimjét”, a náci terminológiát használják a zsidókkal és más kisebbségekkel kapcsolatban, továbbá „a szélsőséges antiszemita beszédnek, a nemzeti sovinizmusnak, az antikapitalista és antiszocialista retorikának azt a mérgező elegyét teszik magukévá”, amely annak idején a náci párt gondolkodását is fémjelezte. Megjegyzik, hogy hasonló jelenségek érzékelhetők Ukrajnában, ahol egy eddig marginálisnak tekintett szélsőséges párt kezdi komolyan veszélyeztetni a helyi zsidó közösséget.

Felhívják Magyarországot, vegye észre, hogy a Jobbik és a hozzá tartozó Magyar Gárda ideológiája és akciói a magyar demokrácia alapjait veszélyeztetik, amely ellen minden demokratikus erő fellépése szükséges.

Sürgetik a magyar hatóságokat, hogy tegyenek hathatós intézkedéseket: dolgozzanak ki megfelelő szabályozást az ország minden állampolgárának védelmére, különös tekintettel a „sebezhető kisebbségekre”, így a zsidókra és a romákra, és alakítsanak ki megfelelő szabályozást a gyűlölet-bűncselekmények és a holokauszttagadás szankcionálására – írták.

A WJC a dokumentumban azt is szorgalmazta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és az ország más vezetői csatlakozzanak csaknem 40 ország 125 törvényhozójához, akik aláírták az antiszemitizmus elleni 2009-es londoni nyilatkozatot.

Hasonlóképpen felhívta a szervezet más országok parlamentjeit és kormányait, hogy ahol az alkotmány ezt megengedi, mint Németországban, vegyék fontolóra a demokráciát és a kisebbségeket fenyegető neonáci pártok és szervezetek betiltását. Javasolja a WJC azt is, hogy mindazokban az országokban, ahol a zsidóság a Soá áldozata lett, hozzanak törvényes intézkedéseket a Holokauszt nyilvános tagadása és a zsidók elleni gyűlöletkeltés megakadályozására. Fölkérték az elnököt, hogy hozzon létre munkacsoportot a fenti célok előmozdítására.

[popup][/popup]