Zsúfoltak a börtönök Izraelben, szabadon engedtek ezer rabot

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szabadon engedtek közel ezer köztörvényes bűnözőt az izraeli börtönökből az intézmények zsúfoltsága miatt – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Izraeli börtön (Képünk illusztráció) Fotó Nir Kafri

Átlagosan negyvenegy nappal korábban hagyhatták el túlzsúfolt celláikat a szabadlábra helyezett rabok, akik között tolvajok és rablók mellett életellenes bűnözök, szexuális bűnelkövetők, pedofilok és családjukat bántalmazó férfiak is vannak.

Azért kellett idő előtt kiengedni őket, mert a legfelsőbb bíróság tavalyi határozata kimondta, hogy a börtönökben biztosítani kell egy bizonyos minimális lakóterületet a raboknak, de az előírt egy főre eső cellarészt nem tudták megadni a börtönök, és nem bővítették kapacitásukat úgy, hogy megfeleljenek az elvárásnak. 

A büntetésük befejezése előtt szabadon bocsátott 957 fogoly közül 238-an családon belüli erőszakért ültek, 42-en pedig szexuális bűntényért. 

A lapnak nyilatkozó szociális munkás szerint a családon belüli erőszak miatt elítélt férfiak idő előtti szabadulása felelőtlen és veszélyes a társadalomra, valamint hátrányosan befolyásolja rehabilitációjukat, mert nem töltöttek elég időt rács mögött ahhoz, hogy megértsék magatartásuk következményeit, és új életvezetési módszereket sajátítsanak el.

 

[popup][/popup]