Zsidózás a parlamentben: „hullarablásról”, „holokausztiparról” beszélt Novák

Írta: HVG.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

„Holokausztiparról”, „hullarablásról”, „bűnbakképzésről”, „elfolyatott” milliárdokról beszélt hétfőn egy jobbikos képviselő, amikor a parlament egyik bizottságában a holokauszt 70. évfordulójára épülő emlékközpontot bírálta – adta hírül a hvg.hu. A bizottság fideszes elnöke, L. Simon László „kisstílű és pitiáner antiszemitának” nevezte Novák Elődöt, majd a Fidesz kedden közleményben ítélte el a jobbikos képviselő bizottsági felszólalását. Novák korábban már több pénzbüntetést is begyűjtött zsidózó kijelentései miatt.

Novák Előd

Novák “holokausztiparról” beszélt

A hvg.hu így foglalta össze a történteket: „Elfogadhatatlan az az – én azt mondom, hogy hullarablásnak is minősíthető – holokausztipar, amit önök folytatnak” – ezzel a mondattal kezdte felszólalását Novák Előd a parlament kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén. A Jobbik képviselője külön kérte, adjanak lehetőséget számára, hogy a pártja álláspontját a testületben ismertesse „az újabb holokauszt-emlékközponttal” kapcsolatban, majd éles kirohanást intézett az ügyben.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János a Magyar Holokauszt–2014 Emlékbizottság szeptember közepén tartott ülésén jelentette be, hogy jövő tavaszra elkészül az új emlékközpont a józsefvárosi pályaudvaron, ahol egy oktatási központ is működni fog. Erre a kabinet ötmilliárd forintot különített el, a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs pedig szeptemberben arról beszélt, hogy a kiállítási komplexum 17 ezer négyzetméteren valósulhat meg.

„Kisstílű és pitiáner antiszemiták”

A parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke, L. Simon László volt kulturális államtitkár is szerepet kapott az emlékév előkészítésében – a bizottság 1,5 milliárdot szán további pályázatokra–, erről több interjújában is beszél. Novák – bár a holokauszt emlékév nem szerepelt a testület hétfői napirendjén – a jegyzőkönyv szerint ezekkel a nyilatkozatokkal kapcsolatban kért szót azt hangsúlyozva, hogy pártja számára elfogadhatatlan, hogy „újabb ötmilliárdot” költenek az emlékhelyre, mire L. Simon rászólt, hogy „szégyellje magát”.

A vita a jegyzőkönyv szerint ekkor robbant ki: Novák azt hangsúlyozta, hogy L. Simon házszabályellenesen nem engedi végigmondani a beszédét, majd kitért arra, szerinte szégyen, hogy továbbra sincs Trianon-múzeum. Bár Novák azt állította, nem akarja megsérteni az áldozatok, hozzátartozók érzéseit, azt mondta, „számtalanul folyatja ki a közpénzeket az állam, csak hogy legyen minél-minél több, a csapból is folyó holokauszt-megemlékezés itt a holokausztipar közepette”.

A jobbikos képviselő szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az „újabb” ötmilliárddal és a korábbi kárpótlással „a sokszori jóvátétellel végre megfizettük-e már egyszer, s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett, idézőjelben, történelmi bűnt”. Szerinte a kormány csak „bűnbakot” akar nevelni „a jövő generációból”. Majd azt fejtegette a jegyzőkönyv szerint, hogy azért beszélt „hullarablásról”, mert „az áldozatokból veszik ki ezt a számtalan mennyiségű pénzt, és abból akarnak tulajdonképpen egy ilyen holokausztipar címén, nem is az áldozatoknak…” Ezen a ponton – a jegyzőkönyv tanúsága szerint a fideszes képviselők és a szocialista Mandur László felháborodása közepette – a bizottsági elnök megvonta Nováktól a szót.

L. Simon László

L. Simon László „kisstílű és pitiáner antiszemitának” nevezte Novák Elődöt.

„Csak azért hallgattuk végig, hogy a jegyzőkönyvnek része legyen mindaz a mocsok, ami az ön száját elhagyta” – replikázott L. Simon a jegyzőkönyv szerint. Szerinte a trianoni békediktátum és a holokauszt „nem egymással szembeállítandó, nem egymásnak kijátszandó”. „Azt akarjuk, hogy ugyanazokat a hibákat még egyszer ne kövessük el, hogy ilyen kisstílű és pitiáner antiszemiták, mint amilyen ön is, a magyar közéletben ne juthassanak szóhoz, tisztelt képviselőtársam” – zárta válaszát a bizottság elnöke, s bár Novák újra szólásra jelentkezett, L. Simon berekesztette az ülést.

A Fidesz kedd reggel sajtóközleményt adott ki az hétfői ülésen történtekkel kapcsolatban. A párt – a közlemény szerint – „visszautasítja az olyan antiszemita retorika használatát a tervezett 2014-es holokauszt emlékév kapcsán, amelyet Novák Előd, a Jobbik képviselője engedett meg magának”. „L. Simon László és a Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a parlamentben vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen, ahogy eddig, a jövőben is határozottan fel kívánnak lépni” – olvasható a közleményben.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]